Ólommérgezést kapott

2018.03.27. 15:32

Elgázolták a Mátrában hazánk egyik legidősebb parlagi sasát

A mostanra elkészült kórbonctani és toxikológiai vizsgálatok eredménye meglepő eredményt hozott - a madár májában magas ólom-koncentrációt találtak.

Tavaly december 12-én lakossági bejelentés érkezett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME), miszerint egy parlagi sast elütött egy autó a Mátraalján. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) helyszínre érkező természetvédelmi őre begyűjtötte az idős parlagi sas példány tetemét – írja a Heol.

A két méteres szárnyfesztávolságú és négy kg tömegű tojó madárból az MME szakemberei DNS mintát vettek, majd beszállították a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságára.

A kórbonctani és toxikológiai vizsgálatok eredménye meglepő eredményt adott. A madár pusztulását a vártnak megfelelően az ütközéses trauma okozta, azonban

a madár májában magas (7,28 mg/kg) ólom-koncentrációt találtak.

Az ilyen szintű ólom-mérgezés tünetekeként fellépő koordinációs zavar magyarázattal szolgálhat arra, hogy egy tapasztalt sas, hogyan lehetett az általa jól ismert élőhelyén elütés áldozata. Ez a mérgezés is felhívja a figyelmet arra, hogy a vadászatok következtében hatalmas mennyiségben természetbe kerülő, és a táplálékláncban feldúsuló ólomsörét mekkora környezeti kockázattal jár.

Az Állatorvos-tudományi Egyetemen zajló DNS vizsgálatok eredményei pedig beigazolták a természetvédők félelmét, miszerint az áldozat a közeli parlagisas-territórium tojó madara volt. Az „M06F1” kóddal azonosított példány volt a hazánkban ismert egyik legidősebb parlagi sas, mivel a fészek alól begyűjtött vedlett tollak genetikai vizsgálatával már 2000 óta nyomon követték a madarászok. Ekkor a tollazata alapján 5 éves korúnak határozott madár 1995 májusában kelhetett ki a tojásból, így pusztulásakor nagy valószínűséggel 22 éves és 7 hónapos volt.

A madár élete során 13 sikeres költésből 24 fiókát nevelt fel,

amellyel nagyban hozzájárult a veszélyeztetett hazai állomány növekedéséhez. Emellett ez a madár volt a híressé vált „Remény” nevű parlagisas-példány biológiai anyja is, amelyet emberi zavarás miatt nem tudott kikelteni és felnevelni.

Az „M06F1” kódú madár a második legidősebb ismert hazai parlagi sas; a kor-rekordot továbbra is korábbi territórium-szomszédja, a 2002-ben 26 évesen elpusztult hím madár tartja („M01M1”), amelyet még 1976-ban a Vajdaságban gyűrűztek.

Borítókép: Illusztráció / Fotó: Lénárt Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!