filmművészet

2018.01.22. 15:28

Ismét megnyílt a híres Fellini-mozi

Az édes élet Oscar-díjas rendezője itt látta első filmjét még apja térdén ülve.

Federico Fellini dans l'émission "L'invité du Dimanche" à l'occasion du film "Satyricon" Federico Fellini in the program "The guest of Sunday" on the occasion of the "movie" Satyricon ""

Forrás: afp

Fotó: Ina

Újra megnyílt az elmúlt években restaurált Fulgor mozi Riminiben. A híres Fellini-mozit Dario Franceschini olasz kulturális miniszter nyitotta meg a hétvégén.

Ez az a mozi, ahol az Oscar-djas filmrendező, Federico Fellini (1920-1993) az első filmjét látta még apja térdén ülve – ahogyan azt elmesélte Róma és Amarcord című filmjeiben.

A mozit Fellini születésének 98. évfordulóján nyitották meg újra, az ünnepségen jelen volt Fellini unokahúga, Francesca Fabbri Fellini, valamint Dante Ferretti Oscar-díjas díszlettervező, aki Fellini hat filmjében is dolgozott.

Ferretti a mozi restaurálásában is közreműködött.

„Azt akartam, hogy Fulgor olyan mozi legyen, mint amilyen a régi időkben volt”

- mondta a díszlettervező, aki kiemelte: egész karrierjét Fellininek köszönheti.

Az 1920. január 20-án Riminiben született Fellinit öt Oscar-díjjal tüntették ki. Első elismerését 1956-ban Országúton című filmjéért kapta, amely számára és felesége, Giulietta Masina számára meghozta a nemzetközi hírnevet. Következő évben a Cabiria éjszakái, 1963-ban a 8 és 1/2, tíz évvel később pedig az Amarcord című filmjéért vehette át az Amerikai Filmakadémia díját. 1993-ban életművét díjazták Oscar-díjjal.

Borítókép: Federico Fellini 1969-ben

AFP / JACQUES CHEVRY / Ina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!