En garde!

2017.09.09. 15:38

Százak népszerűsítették a vívást a Nemzeti Múzeum lépcsőjén

A villámcsődületet a Magyar Vívószövetség immár harmadszor rendezte meg szombaton, a vívás világnapján, idén a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjén. A több száz vívómaszkos résztvevő a déli harangszó megkondulásakor kezdett ötpercnyi szabad vívásba. 

Budapest, 2017. szeptember 9. A vívás világnapján tartott flashmob résztvevõi vívnak a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsõjén 2017. szeptember 9-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

„A múzeum fő funkciója, hogy gyűjtse az emlékeket és a hagyományokat. A sport nemzeti kultúránk része, a magyar vívósport pedig a legerősebbek közé tartozik” – magyarázta Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója még az esemény szerdai sajtótájékoztatóján. Felidézte: az újkorban népszerűvé vált, kiemelkedő mesterekhez és vívóiskolákhoz kötődő teremvívásból a 19. századra alakult ki a sportvívás. A század végére pedig a francia, olasz és spanyol vívóiskolák mellett kifejlődött a magyar is.

Ifjú és veterán vívók százai a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. Forrás: hunfencing.hu

Két éve a Szent István-bazilika előtti tér, tavaly pedig a WestEnd Bevásárlóközpont adott helyet a megmozdulásnak, amelyen a sportág magyar olimpiai és világbajnokai is részt vettek, így mások mellett például Szász-Kovács Emese, Szilágyi Áron, Imre Géza, Boczkó Gábor és Rédli András is, akik nem győzték osztogatni az autogrammokat.

Szilágyi Áron olimpiai bajnok a rajongói között. Forrás: hunfencing.hu

A vívás világnapján a világ különböző helyein egy időben népszerűsítik a sportágat, a Nemzeti Múzeumhoz is az ország több pontjáról érkeztek vívók, de vidéki városokban is szerveztek megmozdulást.

A pécsiek is kitettek magukért. Forrás: hunfencing.hu

(Borítókép: Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!