Tomboló természet

2020.09.10. 11:43

Árvíz fenyegeti Szudán ősi piramisait

A helyi hatóságok a Nílus vizétől homokzsákokkal és szivattyúkkal próbálják óvni a több mint kétezer éves romokat.

KHARTOUM, SUDAN - JANUARY 27: A Sudanese man and his camel are seen at desert in Khartoum, Sudan on January 28, 2020. The 2,000-year-old Meroe pyramids, under the protection of the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO), are waiting for their enthusiasts like hidden treasure in the middle of the desert. There are more than 200 pyramids built between the 8th century B.C. and the 4th century A.D., also known as the Begrawia pyramids due to the nearby village in 200 kilometers north of Khartoum on the border of the city of Shendi. These ancient structures built in the north but much smaller than their neighbouring Egyptian pyramids. Mahmoud Hjaj / Anadolu Agency

Forrás: AFP / Anadolu Agency

Fotó: Mahmoud Hjaj

A heves esőzések miatti áradások már csaknem száz ember halálát okozták Szudánban, és ezrek váltak hajléktalanná.

A Nílus rendszeresen kilép a medréből, és a gazdálkodóknak szüksége is van az áradó vízre, hogy termékeny legyen a föld, ám idén az áradások rendkívüli méreteket öltöttek

- számolt be róla a BBC News kedden.

Most a Nílus vize nyaldossa ezeknek az ősi épületeknek a lábait
Fotó: Mahmoud Hjaj / AFP / Anadolu Agency

Marc Maillot régész elmondta, hogy a korábbi áradások nem érintették a szudáni piramisok régészeti helyszínét.

Jelenleg még képesek a vizet távol tartani a romoktól, de sürgős intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy ha a helyzet rosszabbra fordul, megóvják a történelmi örökséget.

A régészeti helyszínen piramisok, templomok, temetők és más történelmi jelentőségű emlékhelyek vannak.

Dombormű egy szudáni piramis belsejében
Fotó: Eric Lafforgue / Hans Lucas / AFP

Az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján szereplő Meroé, amely az ősi Kusita királyság központja volt, mintegy 500 méterre fekszik a Nílustól. A régészeti helyszín, amely a fővárostól, Kartumtól 200 kilométerre északkeletre található, több száz történelmi emléket őriz.

A kormány pénteken hirdetett ki három hónapos rendkívüli helyzetet az áradások miatt, amely az ország 18 tartományából 17-et és bennük mintegy félmillió lakost érint.

A Kék Nílus vízszintje 17,57 méterre emelkedett, amire több mint száz éve nem volt példa.

Az ENSZ humanitárius szervezete, az OCHA arra figyelmeztetett, hogy a következő napokban még súlyosabbra fordulhat a helyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!