mindig jön valami jobb

2019.03.23. 08:30

Tovább, tovább, tovább a végsőkig

Annak örömére, hogy már lassan lábalunk ki a hideg télből, egy ausztrál geológus, Douglas Mawson életének szeretnék egyik izgalmas, megpróbáltatásokkal teli felfedezőútjáról mesélni.

duol.hu

Nagykanizsa, 2019. február 28. Lányok napoznak a tavaszias melegben a nagykanizsai csónakázótónál 2019. február 28-án. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A történet, amelyről hallottam, Mawson saját expedíciójáról szól, amelyet 1912-ben indított az Antarktiszra. Első megpróbáltatásuk az érkezésük utáni első tél volt, amelyet sikeresen átvészeltek. Viszont amikor beköszöntött az antarktiszi nyár, Mawson két társával, Xavier Mertz-cel és Belgrave Edward Sutto Ninnis-zel délnek indultak az ismeretlen területekre felfedezni, illetve mintákat gyűjteni. Alaptáboruktól közel 480 kilométerre voltak szánjaikkal, amikor Ninnis – a kis csapat legjobb szánhúzó kutyáit egy csomó felszerelést és ételt rántva magával – lezuhant egy gleccserszakadék széléről. A történtek után a két hátramaradt férfi azonnal visszafordult a tábor felé. Egy heti élelem két emberre, rengeteg üzemanyag és egy hordozható olajtűzhely maradt meg csupán. A kutyáknak nem volt mit enniük. Miután fennmaradt élelmük is elfogyott, lehetőség hiányában saját legyengült, illetve már kimúlt állataikat vágták le, amellyel maguk és a többi kutya is jól lakhatott. Mindketten kábaságtól, hányingertől szenvedtek, hajuk kihullott, bőrük sárgult, repedezni kezdett. Mertz teljesen önkívületi állapotba került, megbolondult. Nagyobb rohamok után kómába esett, majd eltávozott az élők sorából. Mawson egyedül maradt az utolsó 160 kilométerre. Szörnyű megpróbáltatásokat kellett kiállnia, mire sikerült elérnie a tábort, viszont a hazajutást jelentő hajót már nem... pár órával lekéste az indulást. Hat társával ott teleltek egy egész évet, majd eztán tért csak haza. Home of the Blizzard című könyvében meséli el élményeit.

Ő és története egy tipikus példa arra, hogy a rengeteg szerencsétlenség és akadály után, mindig jön valami jobb, ha hiszünk benne.

Vincze-Hajnal Blanka 9.

Pannon Oktatási Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!