Alkohol vagy Maraton

2019.05.13. 14:30

Szomorú férfiak mosolya – arcok az elvonóról

Klasszikus cseh humor és formai igényesség – ez jellemzi a cseh filmgyártást, s akik vevők e két komponensre, azok értékelni tudják a legújabb termést.

Jakab Klára

A tavalyi év legjobb cseh filmjeiből mutattak be válogatást az idei Cseh Filmkarneválon, amely februárban volt a Toldi moziban, s amelyek többsége a család témáját feldolgozó alkotásokkal kápráztatta el a közönséget. Amíg a korábbi fesztiválok filmjei többször is a múltba vezettek, a retrospektív programok neves cseh alkotókra fókuszáltak, az idei fesztivál az új arcok, a filmes debütálások és műfaji kísérletezés éve.

Tavaly 62 film készült Csehországban, amelyből 25 dokumentum és 37 játékfilm, utóbbiból válogattak a szervezők nyolcat az idei karnevál programjába.

A Szomorú férfiak mosolya olyan sikeres férfiak történetét tárja elénk, akik a pohár sűrű emelgetésével az élet legmélyebb bugyraiba süllyedtek. Olyan mélyre, ahonnan már csak felfelé vezet út. Az alkohol elleni harc közben Josef olyan emberekkel találkozik, mint az egykori válogatott biatlonista, aki részt vett a világ egyik legnehezebb versenyén, az Ironmanen, vagy Milan, a zseniális tanár és hivatalnok, aki viszont abban hisz, hogy a világűr küldötte. Van, akit elárult a felesége, van, aki német melegpornóban játszott, és ott van Tomáš is, aki túl messzire ment a mostohalányával ápolt kapcsolatban. A függőségből már nincs kiút, az alkoholt csak más függőséggel lehet helyettesíteni. Mondjuk egy maratonfutással…?

Megpróbálják egyenesbe hozni életüket. Sikerül?

A tragikomédia négy férfi történetét mondja el, akik életük legnehezebb időszakában vannak, tetőfokára ért a küzdelmük az alkohol elleni harcban. A történet főszereplője és elbeszélője Josef, aki először áll kezelés alatt. Ennek során Josef találkozik más, hasonló problémákkal küszködő emberekkel, szembesül életük történetével. Josef szemszögéből, a szavain, cselekedetein, szarkasztikus humorán keresztül látjuk, hogyan próbálják egyenesbe hozni az életüket. A Josef Formánek regényéből készült mozi a 2019-es Cseh Oroszlán-díj közönségdíját nyerte el. A szereplők között a magyar nézők számára ismeretlen nevekkel találkozunk: David Švehlík, Jaroslav Dušek, Ondřej Malý, Ivan Franěk, alakításaik azonban arra érdemesítik őket, hogy eszünkbe véssük neveiket.

A rendező Dan Svátek, aki producerként és forgatókönyv­íróként is jegyzi a filmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!