Megmosolyogtató vígjáték a szexualitásról

2020.02.09. 19:30

Padlizsán, eper, rakéta

Nem lehet elég filmet, sorozatot vagy filmsorozatot készíteni zöldfülű tinédzserekről, akik vakon tapogatóznak a szexualitás világában.

Tóth Alexandra

Lehet, hogy a pubertás már bőven eluralkodott rajtuk, és testileg már (szinte) felnőttnek néznek ki, de ami a fejükben, lelkükben van, az még lefelé kerekíti az érettségüket. A szexoktatás című sorozat egészen más irányból közelíti meg a témát, ami a maga nemében egyszerre innovatív, bájos, vicces és valljuk be, valahol kissé elkeserítő.

Remek színészek, összetett jellemek, valós problémák

Sorozatunk középpontjában több fontos főszereplő van, de talán a legfontosabb közülük Otis és Maeve, akik mondhatni legjobb barátok, és akik ketten alapítanak egy tanácsadó „céget”, amellyel iskolatársaiknak adnak párkapcsolati, szerelmi, szexuális tanácsokat. A két fiatal között egyébként van egy ki nem mondott, fel nem vállalt vonzalom, de Maeve (feltehetően, mert fél felvállalni az érzelmeit) inkább Jacksonnal, a tehetséges úszóval jár, és Otis is próbál máshonnan virágot szakítani. Közben osztogatják a tanácsokat társaiknak pénzért valami olyanról, amiben mellesleg maguk sem jók. Otis egyrészt retteg az érintkezéstől, olyannyira, hogy akár elájulni is képes éles helyzetben, Maeve pedig attól fél, hogy olyannal legyen, aki tényleg számít neki.

Otis és Maeve – intim problémák megoldói Fotó: Pixabay

Akárhogy is, a fiatalok tanácsai másoknál többé-kevésbé működnek, így végigkísérhetjük a gimi valamennyi tanulójának útkeresését, kínos-bájos próbálkozásait. Nemcsak azért kínos mindez, mert bénácskák a tinik, hanem azért, mert minden – nagyon helytelenül – tabuként van kezelve. Jól mutatja ezt az a metaforikus tanácsadói helyszín, ahol Otis és Maeve az egyik WC-ben ülve hallgatja meg a mellettük lévő WC-ben ülő „pácienseiket” – pont, mintha gyónnának.

A sorozat azonban túlmutat néhány fiatal bukdácsolásán és a helyzetkomikumokon. A karakterek összetettek és jóval több problémával néznek szembe, mint a szüzességük elvesztése. Teljesítménykényszeres, hideg apa, nárcisztikus, túlvédő anya, tinédzserkori terhesség, homoszexualitás. Utóbbi egyébként a sorozat legerősebb pontja, Eric karaktere összetett, példaértékű, és egy olyan figura, akire még a legelvetemültebb homofóbok sem tudnak rosszat mondani.

A szexoktatás bárkinek ajánlott, főleg kamaszoknak, de mindenekfelett olyan szülőknek, akiknek kamasz fiuk, lányuk van. Ők tanulhatnak a legtöbbet belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!