Animált gombafejek

2019.11.14. 14:30

Ötvenegy évvel ezelőtt mutatták be a filmet

1968. Világszinten meghatározó év, noha én akkor még pajzán gondolat sem voltam, sőt, még a szüleim is, ha szabad ilyet mondani, csak tervezés alatt álltak.

Tóth Alexandra

Mégis kedves a dátum. Visszatekintve a történelmi idővonalon, olyan események történtek, amik alapjaiban rengették meg a világot. Virággyermekek „forradalma”, hippik, féktelen szabadságmámor és az addig úgy-ahogy féken tartott szexualitás letörve láncait féktelen kéjmámorrá vált. Mindenki farmerban kezdett járni, és olyan hajviseletük volt, amik elképzelhetetlenek voltak azelőtt. A konzervatív értékek megkérdőjelezése elkezdődött. Ebben az évben mutatták be a Yellow Submarine-t, a Beatles zenekarról készült animációs filmet.

A Beatles ekkor volt a karrierje csúcsán. Amerre mentek, hisztéria fogadta őket – igazi szívtipró lázadók voltak, akik a popzenét egy új dimenzióba helyezték. A Beatles zenéje maga volt a korszellem.

Az animációs filmet ez tette sikeressé és a világ minden táján ismertté. Azaz nem maga a film rendezése, minősége, hanem a téma viszi el a hátán az egészet. A Beatles-fiúk történetét bemutató kedves rajzfilm képi világa egyébként tökéletesen és hiánytalanul jelenít meg mindent, ami a hatvanas évek végét jellemzi. A film grafikai tervezője, művészeti vezetője, Heinz Edelmann által létrehozott látványvilág kuriózumnak számított, olyannyira, hogy a Sárga Tengeralattjáró figuráinak stílusa még a magyar János vitéz rajzfilm arculatában is visszaköszönt. A történet egyszerű. Egy csodálatos zenétől hangos világban, Pepperlandon, felhőtlen boldogságban élnek az emberek. Ezt az idillt egy diktátor, Blue Meanies igyekszik lerombolni. Hatalmas sárga almákkal törik meg a társadalom végtelen örömét a diktátor csapatai. A kétségbeesett végső segélyhívást a Liverpoolban kószáló Ringo Starr meghallja, és összeszedi a zenekart. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Star a címben szereplő (és az egyébként legnagyobb slágerének számító) sárga tengeralattjárón szürreális tengereken végighajózva eljut Pepperlandbe, legyőzve a kékeket megmenti a világot a gonosz erőitől.

A filmtörténeti jelentőségű remekmű mellé, ha nagyon elkapott minket a nosztalgiavonat, élőszereplős Beatles-mozit is megnézhetünk. A Hard Days Nightban (Egy nehéz nap éjszakája) maguk a hús-vér zenészek játsszák önmagukat. Csoda-e, hogy kifejezetten jól?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!