Megosztás – hallgatás

2019.08.05. 14:30

Nem mindig derül ki, mit tettünk egy éjszakán

Jakab Klára

Felkerül a netre egy videó, amin részeg fiúk hülyülnek egy buliban. Egy lány eszméletlenül fekszik, a fiúk vihognak körülötte, és valaki épp a ruhát próbálja lecibálni róla. A felvétel véget ér ezen a ponton… nem tudjuk, mi történt, és nem is biztos, hogy akarja tudni. Valószínű, hogy megerőszakolták.

Mendy magára marad a gondjával Fotó: port.hu

Mendy magára ismer a lányban, és a társaság tagjai is a sulijából valók. De semmire nem emlékszik. Kiütötte magát, s a házuk előtti pázsiton tért magához, sérülésekkel a testén. Nem tudja, mit tegyen, s nem tudja, ő kivel oszthatná meg a gondját. Hallgat.

Ami egyszer a netre felkerül, arról csakhamar mindenki tudomást szerez. Barátai, a kosárcsapat tagjai, a tanárai és a szülei. Mendy hallgatni szeretne, de a szülei a rendőrséghez fordulnak, hogy megbüntessék a videón szereplő fiúkat. De a telefonnal rögzített videónak nincs vége, így csupán egy kompromittáló felvétel, de nem bizonyít semmit.

A lány tudni szeretné, mi történt, keresi a válaszokat, s közben meg kell élnie, miként távolodnak el tőle barátai, csapattársai. Rosszindulatú üzenetekkel bombázzák, s bár megértő családban él, a történtek következtében mind jobban magára marad.

Pippa Bianco első nagyjátékfilmje sikerrel debütált az idei filmpiacon: az idei Sundance Filmfesztiválon díj­esőben részesült: a legjobb forgatókönyvnek járó díj mellett a főhőst játszó színésznőt (Rhianne Barreto) is jutalmazták.

A szülők aggódnak, a pedagógusok példát statuálnak

A film, nem akar nagy erkölcsi magaslatokba törni, a tinédzser botlását helyén kezeli, nem váltva meg ezzel a világot. A szülők csak aggodalmaskodnak, a pedagógusok példát statuálnak, a hatóság pedig bűncselekmény hiányában tehetetlenkedik. Mendy közben hallgat, s szeretné feldolgozni a traumát, legfőképpen megtudni: mi történt? Pontosabban: történt-e vele valami azon a matarészeg éjszakán. Tettek-e vele valamit, vagy ő tett-e valamit, ami sebeit magyarázná. Mendyhez hasonlóan a néző sem tud többet, csak amit a telefon videóján látunk, s amit a bulin részt vevő srácok elmondanak.

Amikor elül a botrány, s amikor Mendy elfogadja, hogy nem fogja megtudni, mi történt, akkor derül ki – csak a lány és a nézők számára – az igazság. Mert látunk egy videót, ami az elsőnek a befejezése... De annak feldolgozása már egy másik film története.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!