pakolj okosan

2019.02.17. 08:30

Nagy a rakás, de kicsi a lakásunk

Egy háziasszony praktikák, trükkök sokaságával vérteződik fel az évek alatt: minden apróságnak megvan a maga – sokszor négyzetcentiméterre kiszámított – helye. Ennek nemcsak helyszűkében van szerepe, hanem a nagyobb alapterületű otthonokban is, hogy a rendet fenn lehessen tartani.

duol.hu

Nem rendet rakni nehéz, hanem azt fenntartani – szokták mondani. A rendszerezéshez, a helytakarékos tároláshoz gyűjtöttünk össze ötleteket, amelyek jól jöhetnek a kisebb és nagyobb alapterületű házak, lakások otthonosabbá, praktikusabbá tételénél.

A szobában, nappaliban a „fő bútor” – nappali vagy hálószobaszekrény – és a fal között rendszerint marad valamekkora hely. Mérjük le és készíttessünk polcot az üres helyre – egybefüggő szekrény esetében a bútor magasságáig, nappali falnál pedig ameddig megfelelőnek, jó elosztásúnak találjuk. Az összkép szempontjából a legjobb választás a bútorral egyező alapanyagú polcok készíttetése, ám ahol eklektikusabb az otthon berendezése, akár más anyagot, színt is elbír a dizájn.

A spájzban érdemes plafonig építtetni a polcokat Fotó: Shutterstock

Ha a konyhánál adódik kihasználatlan hely a bútor és a fal között, akár plafonig is rakhatók a polcok: ritkán használt tányéroknak, poharaknak, étkészletnek megfelelő helyet lehet biztosítani. Ha már konyha, a szekrény­ajtókat is kihasználhatjuk: a lakberendezési boltokban, szupermarketekben kaphatók könnyen felszerelhető akasztók, lapos tárolórekeszek, amelyekben konyharuhákat, edény­fogókat, szemeteszsá­kot tárolhatunk, s kézre is esnek. A konyhabútorok belső polcait is oszthatjuk tovább: ha a poharaknak indokolatlanul sok a helyük, a kettes polc tovább felezhető, négysorossá tehető – így nem csak szélességében, magasságában is lehet helyet spórolni. A konyhaszekrény teteje is üres rendszerint, fém- vagy műanyag tárolók, rendszerezők elhelyezhetők rajta iratoknak, recepteknek, süteménykiszúróknak. A spájz kifejezetten a tárolásra használt helyiség: ha tehetjük, itt is vitessük a plafonig a polcot, és osztásokat alakíttassunk ki rajta.

Sok hely megy veszendőbe a közlekedőkben, a magasság itt is (zárt vagy nyitott) polcrendszer kiépítését támogatja: ritkán használt dolgaink elsüllyeszthetők a fejünk fölé eső tárolókban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!