Gólyák landolnak a fészkeken

2019.03.21. 12:30

Megérkezésük a legbiztosabb jele, hogy közeledik a tavasz

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kisokosa szerint a fehér gólyák február végétől érik el magyarországi fészkeiket, s március közepére, végére minden egyed megérkezik.

duol.hu

Zalakomár, 2019. február 20. Gólya egy fészken a Zala megyei Zalakomáron 2019. február 20-án. MTI/Varga György

Akik évek óta figyelemmel kísérik a gólyákkal kapcsolatos szakmai honlapokon megjelenő híreket és az MME által közzétett adatokat, azokat már nem tévesztik meg a februárban megérkező gólyákról szóló híradások. Sejtik, hogy az Afrikában telelő magyar gólyák márciusban érkezhetnek haza, s a februári „elsők” valahol a Kárpát-medencében vagy Európa mediterrán régióiban tölthették a telet. Az Afrikában telelő magyar fehér gólyák többsége március végétől április végéig érkezik meg a fészekhez, amit – a korszerű technikai felszereléseknek köszönhetően – a madármegfigyelések is igazolnak.

A megfigyelők szerint egy (vagy egy pár?) gólya a dunaújvárosi kikötői öböl környékén töltötte a telet, néha ugyanis élelmet keresve kimerészkedett a tóra. A gólyához nemrégiben csatlakoztak fiatalabb példányok, amelyek már valószínűleg a telelésből térhettek haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!