hagyományt őriznek

2018.11.14. 11:00

Libás lámpásokkal vonultak a gyerekek

Mártonnak esélye sem volt elbújni, annyi lámpással vonultak a mezőfalvi gyerekek.

Horváth László

Hétfőn este közel kétszázan, diákok és felnőtt kísérőik gyülekeztek az iskola udvarán, hogy a lámpásokkal felelevenítsék a népszokást.

A menet kis kerülővel a Piac téren felállított máglyához érkezett, ahol Molnárné Troppert Mária, a Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője tartott rövid ismertetőt Szent Márton életútjáról, s a hozzá kapcsolódó népszokásokról. A jelmezbe öltözött gyerekek el is játszották a történetet. A történelmi visszatekintést követően az iskolások zenés kore­ográfiával, német nyelven adták elő műsorukat, majd édes falatozás után a Kiss Kálmán Művelődési Házban folytatódott a program. Simon István vezetésével német táncok alapjait tanulhattuk játékos, vidám formában. Még a „gúnártáncot” is eljárták a résztvevők. A rendezvényen Molnárné Troppert Máriát kérdeztük, miért a német nemzetiségi önkormányzat gondozásában elevenítik fel ezt a népszokást?

Orsós Zsanett és testvére, Gréta is részt vett a felvonuláson Fotó: Horváth László

– Márton népszerű volt a kora középkorban. Ahogy említettem is, a koronázó templomot Székesfehérváron is Márton tiszteletére szentelték fel. A török idők alatt azonban feledésbe merült. Amikor pedig a német ajkú lakosság megérkezett benépesíteni a török hódoltság utáni Magyarországot, akkor vált újra népszerűvé Szent Márton tisztelete. Nyugat-Európából hozott hagyományt vitték tovább a német nemzetiségi és a magyar falvakban. Mezőfalva, illetve az egykori Hercegfalva is a német telepeseknek köszönheti létrejöttét, megerősödését. Napjainkban pedig kapcsolódóan az iskolai német nemzetiségi oktatáshoz szintén fontos a Szent Mártonhoz fűződő népszokások megőrzése. Mezőfalván 140 gyerek vesz részt a német nyelvű oktatásban és táncoktatásban, így községünkben különösen helye van ennek a rendezvénynek. Szent Márton jó példa mindannyiunk előtt. Bátor volt másképpen viselkedni. Merte hirdetni a szeretetet és a jóságot. Azt gondolom, ez mindenképpen példaértékű a gyerekeinknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!