Tételes költségelszámolást

2020.01.26. 13:30

Levél jön a bankoktól

Átláthatóbbá és könnyebben összehasonlíthatóvá válnak a banki költségek: januárban ugyanis minden ügyfél részletes díjkimutatást kap a bankjától a költségeiről.

duol.hu

Ezt egy uniós szabály teszi kötelezővé, és a vonatkozó kormányrendelet szerint január 31-ig a lakossági ügyfelek részletes, egységes és egymással összevethető kimutatást kapnak arról, hogy 2019. augusztus 1-je és december 31-e között milyen számlavezetéshez kötődő – például szám­lavezetés és számlanyitás, utalás, sms-szolgáltatás, beszedési megbízás, netbankhasználat – költségeket számolt fel a bankjuk.

A bevezetés időpontja miatt csak egy csonka évnek a költségeit látják a fogyasztók, jövőre a teljes 2020-as díjakat látják majd. Így pontosan látható lesz, hogy bizonyos szolgáltatásokat hányszor vett valaki igénybe, és az pontosan mennyibe került. Az egyes bankszámlák költségei sokkal könnyebben összehasonlíthatóvá válnak, és a pénzintézetek közötti versenyt is fokozza, hogy a fogyasztók egyszerűbben tudnak váltani, ha drágának találják a saját szolgáltatójukat.

Átlátható elszá­molásra kötelezik a bankokat

Szakértők szerint a mostani banki kínálatban elérhető számlák között éves szinten akár 20-30 ezer forintos eltérés is lehet.

A hazai bankok egyébként 9,58 millió darab bankszámlát vezettek 2019 szeptember végén. A bankok számlavezetésből származó bevétele 2019 első 9 hónapjában meghaladta a 82 milliárd forintot, ami éves szinten 8 százalékos növekedés, az átutalásokhoz kapcsolódó bevételek több mint 104 milliárdot tettek ki, ami 3 százalékos emelkedést jelent, a készpénzfelvételhez kapcsolódó bevételek 7 százalékkal 51,5 milliárd forintra nőttek.

A jegybank olyan csomagokat látna inkább a piacon, amelyeknél a számlavezetési díj ellenében az ügyfelek korlátlan számú és összegű tranzakciót hajthatnának végre. A fix havi díjért történő korlátlan számú tranzakciók bevezetése pedig segítené a hamarosan megjelenő azonnali fizetési rendszer elterjedését.

Jelentős változást hoz, hogy márciusban indul az azonnali fizetési rendszer, ami jóval kényelmesebbé teszi az utalásokat.

A bankszámlák összehasonlíthatósága, a várhatóan fokozódó verseny alapvető változásokat hozhat a mindennapi bankolásban. A személyre szabott, saját igényeknek legjobban megfelelő számlacsomag kiválasztása pedig egyre könnyebbé válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!