jó tudni

2019.11.02. 16:30

Lakcímbejelentés – ez kötelezettség

A lakcím egyik típusa a lakóhely, amit állandó lakcím néven szoktunk nevezni. A lakcím annak a lakásnak a címe, amelyben az érintett személy él, amelyet életvitelszerűen otthonául használ.

duol.hu

Fotó: illusztráció

A lakcím másik típusa a tartózkodási hely, amelyet ideiglenes lakcímként ismerünk. A tartózkodási hely olyan cím, ahol valaki 3 hónapnál hosszabb ideig tartózkodik, anélkül, hogy lakóhelyét véglegesen el akarná hagyni. A lakcímen kívül létezik még az értesítési cím is amely nem más, mint olyan, a lakcímen kívüli cím, amelyet valaki kapcsolattartásra szolgáló elérhetőségként jelentett be. Értesítési cím nemcsak egy lakás címe lehet, hanem például postafiókcím is.

A lakcímnyilvántartás szabályait tartalmazó törvény szerint a lakcímet, illetve ennek megváltozását a kiköltözéstől vagy beköltözéstől számított 3 munkanapon belül kötelező bejelenteni. A bejelentés nem csupán egy lehetőség, hanem kötelezettség is. A bejelentés elmulasztásához a jogszabály nem köt bírságot, sem más hátrányos következményt. Korábban a lakcímbejelentés elmulasztása szabálysértésnek minősült, de jelenleg már nem számít annak. Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a valótlan vagy félrevezető lakcímbejelentés közokirat-hamisítást is megvalósíthat.

A lakcímünk megfelelő bejelentése azért is fontos, mert ez az a cím, ahol a hivatalos szervek, hatóságok kapcsolatot tudnak tartani velünk. Ha a lakcímváltozást a hivatalos nyilvántartásba nem jelentjük be, és a hatóságok máshonnan sem szereznek tudomást az új címünkről, akkor a korábbi, már nem élő címünkre küldött hivatalos levelek is kézbesítettnek minősülhetnek. Továbbá fontos, hogy a címváltozásnak a hatósági nyilvántartásba való bejelentése mellett a változást külön is be kell jelenteni azoknak a szolgáltatóknak, akikkel szerződésben állunk például közműszolgáltatók, távközlési szolgáltatók stb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!