Kulcsok, zárak, csodák

2020.03.08. 07:30

Kreatív mesebirodalom felnőtt gyerekeknek

Joe Hill hatrészes képregénysorozata, a Locke & Key, magyarra fordítva „Kulcs a zárját” egy remek alapanyag lehet mind filmnek, mind sorozatnak.

Tóth Alexandra

Eredetileg egyébként filmnek is indult, aztán mégis inkább sorozattá lényegült, ami nem baj, mert lehet jó sokáig nézni a 40-50 perces epizódokat. Felnőtt mesevilágban járunk, azon belül is egy meglehetősen kreatív univerzumban, ahol a nyomokban található klisék mellett egy rakat kiváló ötlet és még több izgalom vár a nézőkre.

Minden kulcsnak más szerepe, varázsereje van

A Kulcs a zárját fordítását tekintve mondjuk elég béna, az angol cím tükrözi a sorozat szellemiségét. Ugyanis tényleg Locke a zár és Key a kulcs, itt viszont fontos, hogy a Locke a főszereplő család vezetéknevét jelenti, a kulcsok pedig azok a mágikus eszközök, amik köré az egész sztori épül. Na de. A kezdés elég bagatell, mondhatni unalmas: egy háromgyerekes család egy egyedülálló anyukával az élen vidékre költözik, hogy új életet kezdjenek, meg hát azért, mert jövendőbeli lakhelyük családi örökség, egy több száz éves óriási ház, bár én inkább nevezném kastélynak a Kulcs-házat. Ebben semmi újdonság nincs, gondolhatná a néző, hogy na, elhagyatott, értékes ház, amit nem adtak el soha, hiába nem lakják, mert valami para van vele, és tuti az új lakókon fog csattani a ház átka.

Vajon mik rejtőzhetnek az Omega ajtó mögött? Fotó: IMDb

A Kulcs-ház egyébként valóban titkokat rejt, amit a legkisebb gyermek, Bodie kezd felgöngyölíteni. Suttogásokat hall, és amik beszélnek hozzá, nem mások, mint a ház valamely pontján elrejtett kulcsok. Varázskulcsok, és mindhez tartozik egy valós vagy átvitt értelemben vett zár. És hogy honnan tudja mindezt a kisfiú? A ház kertjében található kút lakója árulta el neki, egy gyönyörű, de a legkevésbé sem bizalomgerjesztő nő, aki minden bonyodalom alapja lesz. Rövidesen kiderül, milyen képességeik vannak a kulcsoknak, aztán a két kamasz nagytesó, Kinsey és Tyler is részese lesz az őrületnek, megismerjük a Locke apuka halálának körülményeit, az anya, Nina alkoholmizériáját, a fura szomszédasszony és autista fia szerepét, az elmaradhatatlan tinidrámákat a beilleszkedésről és megannyi fordulatot, ami ahhoz kell, hogy egy felnőtt is jól érezze magát ebben a mesevilágban.

A Kulcs-ház története nem egy klasszikus adaptáció, a rendező keveri a kötetek eseményeit, elvesz és kibővít és jobban eltávolodik a horrortól, mint a kötetek, de ettől függetlenül a jelenleg megtekinthető két évaddal semmilyen nagyobb baj nincs. Üdítő élmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!