KÉT ALKALOMMAL KAPJÁK

2019.10.06. 08:30

Kötelező a bárányhimlő elleni oltás

Idén szeptembertől a kötelező védőoltások közé került a bárányhimlő elleni oltás is, amelyet 13 és 16 hónapos korukban kapnak meg a gyermekek.

FMH

Forrás: Shutterstock

Fotó: New Africa

A bárányhimlő rendkívül ragályos, cseppfertőzéssel terjedő megbetegedés, amely elsősorban a kezdeti szakaszban és a kiütések megjelenésekor fertőz, azaz akkor, amikor még sok esetben nem is diagnosztizálták a kórképet; lappangási ideje 10–14 nap. A bárányhimlő kezelésére gyógyszerek nem állnak rendelkezésre, a kiütések oldatokkal való kene­getése már idejétmúlt megoldás. A tünetek megjelenésekor mindössze néhány jó tanáccsal láthatja el az orvos a betegeket, mint például a direkt napfény kerülése, vagy a habfürdős fürdés mellőzése. A betegek többsége a 3–5 éves korosztályból kerül ki, majd őket követi gyakoriságban a 6–9 éves korosztály. Ritkán ugyan, de a bárányhimlő súlyos, akár életveszélyes következményekkel is járhat, minden ezredik esetben pedig maradandó idegrendszeri károsodást okoz. Az elmúlt években már felvehető, de még nem kötelező volt a bárányhimlő elleni védőoltás. A 2000-es évek táján hazánkban évente körülbelül 40-50 ezer bárányhimlős esetet jelentettek, 2017-ben ezek száma már nem érte el a 35 ezret.

A bárányhimlő elleni védőoltás kötelezővé tételével 12-re bővült az életkorhoz kötötten kötelező védőoltások száma. Az oltást két részletben kapják meg a gyermekek, 13 és 16 hónaposan. Ez egyben azt is jelenti, hogy másfél éves koráig a gyermekeket ezentúl nem hatszor, hanem nyolcszor kell elvinni a gyermekorvoshoz a kötelező védőoltások felvétele miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!