Hóhérok hatalomban

2019.02.26. 13:30

Kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek

Pekarek János

Minden év február 25-e a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. A magyar országgyűlés 2000. június 13-án fogadta el az erről szóló törvényt. 1947-ben ugyanis február 25-én hurcolták el az ország gyűléséből a szovjet katonák Kovács Béla magyar képviselőt, a Független Kisgazda Párt főtitkárát, méghozzá minden indok nélkül. Kovács Béla nyolc évet töltött fogságban a Szovjetunióban, súlyos betegen engedték haza, többé már nem tölthetett fontos politikai tisztséget. Az évfordulókon a többi áldozatra is emlékezünk.

Nagyon sokan vannak. Azokban az országokban, ahol hosszabb-rövidebb ideig kommunista diktatúra működött, az éhínségek, a deportálások, a kínzások, a kivégzések áldozatainak számát mintegy százmillióra becsülik.

Az áldozatokról az általános iskolákban is megemlékeznek. A dunaújvárosi Szabó Magda Református Iskolában hétfőn délelőtt a hetedik és nyolcadik osztályok vettek részt a megemlékezésen, a diákok részben már tanultak, részben már hallottak ezekről az eseményekről. A megemlékezés egy rövid dokumentumfilmmel kezdődött, amelyen ismertették a legfontosabb eseményeket, módszereket, a hóhérok nevét, fényképét. Magyarországról Rákosi Mátyás és Gerő Ernő szerepelt a sajnálatosan hosszú névsorban.

Ezután Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója tartott előadást, amelyben összefoglalta a kommunizmus ideológiáját Marxtól, Engelstől és Lenintől kezdve, majd a hatalom véres esztendeit Sztálin, Mao, Kim Ir Szen, Pol Pot és a többiek alatt. Végül ismét egy kisfilm következett – a félelemről...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!