Nagy kérdés volt huszonöt éve

2019.01.22. 18:00

Kétszer kétsávos lesz a 6-os főút?

A 6-os út kétszer kétsávosra bővítését tervezik, említette nemrég lapunkban Dunaújváros polgármestere – írta huszonöt évvel ezelőtt, 1994. január 22-én címlapján elődünk, „a hírlap”

Pekarek János

A Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériumban azt a választ kaptuk, hogy nincs érdemi változás az évekkel korábbi helyzethez képest, azaz egyelőre szó sincs a beruházás elkezdéséről, a terveket a Székesfehérvári Közúti Igazgatóság készíti.

A németországi Weissheimer cég már tavaly bejelentette szándékát egy dunaújvárosi malátagyár építésére, sőt, vendégül látott egy önkormányzati delegációt abból a célból, hogy bemutassa az Elba melletti Heidenauban felépített gyárát és annak környezetbarát technológiáját. Az ÁVÜ (Állami Vagyonügynökség) hozzájárulását megszerezve a német cég a dunaújvárosi gabonasilókat birtokoló Gamszovval megalapította az Albadonau Malátagyártó és Kereskedelmi Bt.-t, amelynek beltagja a Weissheimer cég, ügyvezetője pedig Georg Priller. A betéti társaság bejelentette szándékát a gabonasiló melletti 6500 négyzetméter terület megvásárlására, amíg korábban tízezer négyzetméter telekrész bérbevételére tett lépéseket.

Már csaknem fél éve, hogy a dunaújvárosi kikötőből elindult az első olyan uszályvonta, amely a vasmű késztermékeit szállította az al-dunai blokádon át a tengeri kikötőkbe. Az ENSZ BT határozata alapján az út biztonságát és a rakományt a Dunaferr képviselőinek a mai napig is vigyáznia kell, a javarészt ukrán felségjelzésű tolóhajókon. Popovics László, a Kikötő Kft. karbantartási művezetője eddig hét alkalommal indult útnak társával: zsebében a vasmű vezérigazgatójának megbízólevelével, és Erdős André, hazánk ENSZ-nagykövetének utazási engedélyével. – Júliusban még rengeteg probléma adódott egy-egy utunk során – mondja a dunai hajós. Napokig eltartott, amíg a szerb szakaszokon átvergődtek az áruval megrakott uszályok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!