Jankovics Marcell klasszikusa a mozikban

2019.09.22. 07:30

János vitéz visszatér

Digitálisan felújítva tér vissza szeptember 19-től országszerte a mozikba Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott rajzfilmklasszikusa, a János vitéz – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap hétfőn.

duol.hu

Az alkotás teljes körű, 4K felbontású restaurálása a Film­archívum és Filmlabor együttműködésében valósult meg. A felújított animációs klasszikust a világ legrégebbi filmarchívuma és filmmúzeuma, a párizsi Cinématheque Francaise fesztiválján tavasszal vetítették először.

Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott nagyszabású János vitéz feldolgozásával indult a magyar egész estés animációs filmek gyártása. A néphagyományt, a szecessziót és a pop artot egyedi módon ötvöző zenés rajzfilm Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült el.

A kápráztatóan színes képi világa és a road movie-szerű cselekménye miatt a János vitézt az 1968-ban berobbant, kultikus Beatles-animációval, A sárga tengeralattjáróval állították párhuzamba.

A közismert történetben Kukorica Jancsi, az egyszerű juhászbojtár szerelmes a gyönyörű árvába, Iluskába, és egy nap ahelyett, hogy a rábízott nyájat őrizné, inkább párját öleli a patakparton. Emiatt hamar összetűzésbe kerül Iluska gonosz mostohájával. Tetézi a bajt, hogy mire lemegy a nap, szétszélednek a rábízott juhok, így Jancsinak büntetésből el kell bujdosnia.

A filmet 4K felbontásban restaurálták a szakemberek

Útja során számtalan veszélyes és izgalmas kalandban lesz része, zsiványokkal verekszik, beáll katonának és bejárja Tatárországot, Taljánországot, Lengyelországot, Indiát és Franciaországot, majd onnan a törököket kiverve dicsőségben és gazdagságban tér haza szerelméhez. A faluban azonban szörnyű hír fogadja: drága Iluskája meghalt, már csak a sírhantját láthatja. Felkerekedik hát újra az immár János vitézzé érett Kukorica Jancsi, hogy újabb ezer veszélyben, boszorkányokon, óriásokon és egy hatalmas sárkányon is áttörve megkeresse szíve szerelmét, Iluskát.

A felújított rajzfilmklasszikust Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Művész moziban, a Corvin moziban és a Pólus moziban vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, egyebek között Szegeden, Pécsett, Szombathelyen, Szolnokon, Miskolcon, Sopronban, Szentesen, Cegléden, Gyöngyösön, Nagykőrösön, Salgótarjánban, Balassagyarmaton, Füzesgyarmaton és Jászberényben is látható lesz – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!