Harmadával olcsóbban vesszük

2018.11.12. 08:00

Ilyen egy szabadkai bevásárlókörút

Csakis kalandkedvelőknek ajánljuk a szabadkai beszerzőutat, mert bár gyorsan elérjük Tompát, megesik, hogy hosszasan araszolunk a határnál.

Jakab Klára

Érdemes korán érkezni, dél felé már zárják a standokat, s egy órára szinte kihalt a piac. A hangárokban cipő, fehérnemű, ruházat, kozmetikum uralja végeláthatatlan hosszúságban a kínálatot, a szabadtéri placcokon pedig szó szerint mindent megvehető, aggregátortól a legyezőn és söprűn át a zsokésapkáig. Nemzetközi nyelven, gesztusokkal remekül szót értünk, sőt, alkudni is lehet.

A szabadtéri placcon kézműves-termékek kínálják magukat, kosárfonó, bőrös, szűrös, rézműves árulja portékáit Fotók: a szerző

Mennyire? Az első körben hatezer forintra tartott Metallica-pólót 2500-ért hoztuk el. A forint árfolyamához gyakorlatiasan igazodnak az árusok, rossz forintnál azt olvassuk a kartonlapon: „5 pár zokni 1000 Ft”, jó árfolyamnál a „6 pár zokni 1000 Ft” táblát teszi ki az eladó. A legtöbben szerb viszonteladók, de van köztük kínai, vietnámi, albán, török nemzetiségű. A harmadával olcsóbb áru nem a gagyi, hanem a jobb minőségű hamisítvány, bár amikor a whisky-re mutatva érdeklődtem, hogy eredeti-e, a dús bajuszú férfi integetett a kezével: „Skóciában lenni eredeti…” S hogy mit hoztunk? Szokás szerint gatyát, zoknit, melegítőt, mosóport, öblítőt, több kilónyi édességet, kétliteres sört több kartonnyit, kávét, fűszert, pólót, bakancsot, vegetát, szivart, meg egy szatyornyi kozmetikomot. Csakis ami a családnak kell…

A hangárok sikátoraiban mindig araszol a tömeg, csak fotónk kedvéért állt meg az emberáradat egy lélegzetvételnyi időre

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!