Tudod mit álmodtam?

2019.03.09. 13:00

Eszterlánc – A kutyus és a cirkusz

Szente Tünde

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Lakatos Péter

Tudod mit álmodtam? – kérdezte Ildikó, és közben elnevette magát. Ebből Eszter már sejtette, hogy valami képtelenség sül ki ebből, és viccesre várta a folytatást. – Eladtam a lakásomat és a vidámparkban vásároltam újat. – Nagyon jó! – felelte Eszter, akinek persze hogy elindította a fantáziáját a történet, és együtt szőtték tovább az elsőre szürreális álmot. A vidámparkjuk felett amúgy is eljárt az idő a zöldövezet közepén. Nem is akármilyen üzleti vállalkozásnak számítana a Vidám Lakó Park vidáman játszadozó lurkókkal, rájuk vigyázó vidám nagymamákkal.

Együtt idézték fel gyermekkoruk vidámparki élményeit, a vasárnapi ebéd utáni programokat, amikor szép ruhába felöltözve elsétáltak a sportpályák mellett, a feliratos bejáratnál elébük tárult egy izgalmas világ. Volt ott minden, úttörővasút, kisebb-nagyobb óriáskerék és forgó óriáshordó. Lennie kellett elvarázsolt kastélynak is – váltig állította Eszter. Vagy mégsem, és elbizonytalanodott, mert az emlékei összekeveredtek Bacsó Péter Tanú című filmjének Szocialista szellemvasútjával.

Volt ott kisebbfajta horgásztó apró nyereményekkel, céllövölde hurkapálcákra erősített játékokkal, csúnyácska babákkal, műanyag állatokkal és feledhető tárgyakkal. A dodzsempályát imádta Ildikó, a körhintán mindig a lóra ült fel. Rémlett valami hajóhintaszerű is, és a bejárat előtt felállított katonai repülő. Így utólag eléggé bizarr ötletnek tűnt egy kiszuperált háborús emléktárgy éppen ezen a helyen. A parkból idővel elmaradtak a látogatók, úgy mondták, nem érte meg fenntartani, ezért a kilencvenes évek közepe előtt be is zárták azt.

Pedig nem minden vidámparknak fellegzett be. Ildikó a bécsi Práter példáját hozta. A 19. század közepétől kezdve épült ki, és a mai napig működik Európa egyik leghíresebb szórakoztatóparkja. A vurstli kifejezés is tőlük származik, a munkások kedvenc ételéről, a virsliről. Az 1897-ben felállított óriáskerék az osztrák főváros jelképévé vált. Klasszikus látványosságnak számít a szellemvasút, az elvarázsolt kastély és a hullámvasút. Számos technikai újdonságot vezettek be, óriás körhintával, planetáriummal, panoptikummal és minivasúttal.

Párizsban többször megfordulva tapasztalta Eszter, hogy vidámparkok sokasága várja a szórakozni vágyókat, pél­dául a Jardin d’ Acclimatation egész évi nyitvatartással. Tereken, parkokban hagyományos és nem szokványos, akár emeletes körhinták derítenek jobb kedvre gyereket és felnőttet egy­aránt. A Concorde téren, a Tuileriák kertjének főbejárata előtt felállított óriáskerékkel 70 méter magasról élvezhetik a vállalkozó szelleműek a „fények városának” lenyűgöző panorámáját.

Na jó, vége az álmodozásnak, nincs kedvetek eljönni velünk a Nagycirkuszba? Már láttam, hogy állnak a hatalmas ponyvás sátrak a Cirkusz téren – vetett véget a disputának Anikó, akinek amúgy is kész cirkusz volt az élete, két kutyával, három macskával és akváriumi díszhalak sokaságával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!