Vigyázz, mit posztolsz!

2020.02.23. 07:30

Egy nárcisztikus szociopata „szerelmi” élete

Tóth Alexandra

A közösségi médiában élni az életünket több mint veszélyes. Micsoda klisé, mondhatnánk, nem kisebb, mint hogy a drogozás személyiséget torzít, a dohányzás tüdőrákot okoz, az alkohol meg családokat zihál szét. Mégis ebből a klisés, de vitathatatanul igaz állításból táplálkozik a Te című sorozat, és ezt olyan jól teszi, hogy az első néhány epizód után akarva-akaratlanul felülvizsgáljuk saját facebook profilunk adatvédelmi beállításait.

Követ, megfigyel, manipulál, és ha kell, gyilkol is

A sorozat egy fiatal, sármos, de tekintetéből, mozdulataiból kiindulva már borítékolhatóan gyanús férfi belső monológjával kezdődik, amint az általa irányított könyvesboltba belép egy csinos, szőke leányzó, aki egy bizonyos kötetet keres. A rövid jelenet és nyúlfarknyi párbeszéd azonban meg is pecsételi Beck sorsát: Joe rövidesen megszállott rajongója lesz a lánynak.

Beck és Joe, amíg látszólag minden rózsaszín Fotó: IMDB

Először név alapján keres rá a közösségi média platformjain, és mivel Guinevere Beckből nem túl sok van, hamar rátalál. Innen azonban már nincs visszaút, mert Joe rendelkezésére áll minden információ Beckről, ami alapján követni, megfigyelni, becserkészni tudja, ugyanis a lány, kompenzálva magányosságát és azt, hogy módszeresen rossz, legalábbis nem hozzá való emberekkel veszi körbe magát, életének szinte minden mozzanatát posztolja. Közben Joe kezére játszik a véletlen is, amikor egy éjszaka összefut a részegen tántorgó Beckkel, így feltűnés nélkül el tudja venni a telefonját, amit nem zárt le, és amin valamennyi közösségi média platformon bejelentkezve maradt. Így nem csak a nyilvános, de a privát tevékenységét is követni tudja a lánynak, ami már önmagában is perverz és ijesztő, ám akkor válik még inkább azzá, mikor a plátói szerelembből (ha a mániákus megfigyelést annak lehet nevezni) kapcsolat lesz. Joe ekkor már akadályozó személyekbe ütközik, akiket gondolkodás nélkül manipulál vagy tesz el láb alól. De ahogy mondani szokták, a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát...

Az első évad Beck körül forog, de nem nagy titkot árulok el, ha azt mondon, bizony több nő esett már a pszichopata Joe kelepcéjébe... A sorozat bizonyos perceitől lúdbőrzik az ember, hiszen az események bárkivel megtörténhetnek, arról nem is beszélve, hogy a percről percre kiválóan megszerkesztett forgatókönyv erejét a Joe-t fergetegesen alakító Penn Badgley fokozza igazán. Csodálom, hogy a rendező nem hívott rá rendőrt a forgatás alatt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!