Törékeny történet

2019.05.20. 13:30

Ebben a filmben tényleg minden üvegből van

A stresszt, az érzelmi és fizikai bántalmazást, az elhanyagolást és egyáltalán bármilyen traumát mindannyian máshogy dolgozunk fel. A hogyan csupán alkati tényező.

Tóth Alexandra

A legerősebbek szembenéznek, konfrontálódnak, majd elengednek, a gyengébbek tudatosan menekülnek, személyiségük pedig torzul. Van, akinek nem is akármennyire.

Kevin Wendel Crumb tizennégy részre szakadt szét annak következményeként, hogy meghalt az apja, az anyja pedig minden keserűségét, dühét és fájdalmát a fián élte ki. A tragikus gyermekkor következménye egy disszociatív személyiségzavarban szenvedő bűnöző lett, akit a Széttörve című filmben megismerhettünk. A film utolsó jelenetében azt látjuk, hogy sikeresen elmenekül a hatóságok elől, az Üvegben pedig azzal nyitunk, hogy még mindig szabadlábon van, embereket rabol és öl. A gyilkosságokat akkor követi el, amikor felszínre tör benne a Szörny, a többi személyisége nem veszélyes, legalábbis közvetlenül. A Szörny viszont elképesztően erős, olyannyira, hogy sem fegyver, sem túlerő nem fog rajta. Kivéve egy embert, Davidet, aki elhatározta, hogy megkeresi és legyőzi Kevint. Majdnem így is lett, de a rendőrség is vele egyidőben talált rá. A két, közveszélyesnek ítélt férfit egy speciális pszichiátriai intézetbe viszik, oda, ahol az üvegcsontú Elijah-t is (kizárólag túlnyugtatózva) őrzik. Őket, hármukat dr. Ellie Staple megalomániával kezeli. Be akarja nekik bizonyítani, hogy ők bizony nem legyőzhetetlen szuperhősök, kezeltjeink viszont hajthatatlanok, sőt, még a szuper atombiztos szobájukból is csodálatosan ki tudnak szökni.

Veszélyesek és sérültek: Elijah, Kevin, David Fotó: IMDB

Nagy kockázat volt a Széttörvének folytatást csinálni, főleg szuperhős-ideológiával átitatni a tébolyt. Ez előidézett néhány logikai bukfencet és egy kissé zavaros befejezést, de mindent egybevetve izgalmas, látványos és elgondolkodtató mozi lett belőle. Ehhez nagyon sokat hozzátett a főszereplő James McAvoy, aki minden karakterét hátborzongatóan hozza, Samuel L. Jackson, akinek a neve szinte borítékolja a minőségi színészi alakítást, és Sarah Paulson, akitől bárkinek libabőrös lesz a karja. A film végére biztosan kialakul valami empátia-féleség is bennünk, ami végig célja volt a műnek, csak lassan ért be. De azért mégiscsak beért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!