Amikor nincs jó döntés

2019.02.20. 18:30

A túszdráma és az apai ösztönök találkozása

Tóth Alexandra

Vannak olyan élethelyzetek, amiket nagyon nem szeretnénk átélni, amikbe ha csak belegondolunk, páni félelem lesz rajtunk úrrá, kiszárad a szánk, és izzadni kezd a tenyerünk. Általában ezeket a gondolatokat mihamarabb elhessegetjük, és tudomást sem véve azok esetlegességéről, gyorsan folytatjuk tovább, amit épp csináltunk. Ezek a témák egytől egyig tabuk, és élükön természetesen a halál áll.

A John Q – Végszükség pont egy ilyen témát feszeget, és nem túl fesztelenül. A történet alapkoncepciója nagyon fájdalmas és minden szülő rémálma: eltemetni a saját gyermekét. Noha a Denzel Washington alakította ­John Q-nak a fia nagyon is él, de a vég már ott toporog a küszöbön.

A kisfiú súlyos szívbeteg, életmentő műtéte pedig egy egész vagyont követelne. Csakhogy, mint köztudott, a tengerentúlon az emberek alanyi jogon fizetik a társadalombiztosítást, és nem kötelezően, így a család által mindössze egy év alatt befizetett összeg nem fedezi a haldokló kisfiú műtéti költségeit. Patthelyzet alakul ki, hiszen pénz hiányában a gyerek még csak a donorlistára sem kerülhet fel, ugyanakkor – teljesen érthető módon – egy szülő nem fogja végignézni, hogy gyermeke a szeme láttára hal meg, de több pénzt sem tud előteremteni, ha megszakad sem. Hogy mit csinál John Q? Eszméletlen gyorsasággal beindul a túlélési ösztöne és azt tartja az egyetlen, járható útnak, hogy túszdrámát alakít ki az érintett kórházban.

Az, hogy az akció végül sikeres lesz-e, maradjon a film meglepetése, de bizonyos dolgokat azért el lehet árulni. Például azt, hogy a Végszükség több szempontból figyelmet érdemel. Egyrészt van benne egy zseniális színész, aki még a (valószínűleg rendezői utasításra) túljátszott szerepe ellenére is nagyot alakít, másrészt kapunk egy mozgóképes egészségügy-kritikát is: az USA betegellátása valóban így működik. A film továbbá feldob egy nagyon is jogos filozófiai kérdést: ki itt a hunyó? Tudunk őszintén haragudni egy olyan kórházigazgatóra, aki csak a munkáját végzi? Miért végeznének el ingyen vagy kedvezménnyel egy olyan műtétet, aminek megvan a tarifája? Mi alapján tennének kivételt pont John Q fiával?

Elgondolkodtató és megrázó krimi-dráma, noha túlzottan is polkorrekt. Minden esetre megnyugtató, hogy itthon nem ez az amerikai rendszer működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!