IGYEKEZNEK HALADNI A KORRAL

2019.01.21. 07:30

A nagyszülők mostanában ismerkednek a karácsonyra kapott okoseszközökkel

Az idősek sem kerülhetik el, hogy részesei legyenek a digitális világnak. A laptop mellett egyre többen használnak tabletet és okostelefont.

Budavári Kata

Karácsonyra eddig csokit, könyvet vettünk az unokáknak. És manapság mit vásárolunk ajándéknak? Komoly technikát – mondta Dávid Kálmán, az őcsényi nyugdíjasklub vezetője. Persze ez fordítva is igaz, a nagymamák és a nagypapák közül nem kevesen kaptak tabletet, laptopot karácsonyra.

A digitális világot ma már szinte lehetetlen elkerülni, lényegében csak annak sikerül, aki szánt szándékkal tartja magát távol tőle. De miért tennének ilyet a nyugdíjasok, amikor a sok kütyü megkönnyíti, kényelmesebbé teszi az életüket. A felmérések szerint a nagyszülők több, mint fele használ okostelefont, és szintén több, mint fele használ asztali számítógépet.

Az, hogy az idősebb generáció tagjai között is egyre több a net- és okoseszköz-használó, nem csoda, hiszen a mai hatvanasok és hetvenesek közül nem kevesen aktív éveikben is használtak munkahelyükön számítógépet, internetet. Az pedig szintén nem meglepő, hogy az élet is rákényszerítette a nagyikat önmaguk fejlesztésére. Sokaknak él a családja más településen, más országban, a napi kapcsolattartás pedig csak így lehetséges. Míg kezdetben csupán a telefon, aztán a skype állt rendelkezésre, ma már az okostelefon, tablet segítségével bonyolítják videóhívásaikat a családtagok.

Dávid Kálmán elmondta, az, hogy a többségnek a nyugdíjasklubban okostelefonja van, ma már természetes. – Sokaknak van olyan telefonos előfizetése, amelynek révén a családtagok ingyen beszélhetnek egymással. Természetesen ez például igen hasznos. Nem mondom, hogy mindenben lépést tartunk a fiatalokkal, de ezeknek az eszközöknek a használata gyakori téma nálunk. Ha valaki új telefont, tabletet kap vagy vesz, természetesen megmutatja a többieknek, és ezzel inspirálja is őket arra, hogy ők maguk is beszerezzenek egy fejlettebb eszközt, illetve, hogy használják az új alkalmazásokat – állítja a klubvezető.

Az unokák okosítják a nagypapát, nagymamát

Dávid Kálmántól azt is megtudtuk, akárcsak más településeken, úgy náluk is többször szerveztek alapfokú számítógépes tanfolyamot a teleházban. Ezeken fiatalok és idősek egyaránt részt vettek. Természetesen a nyugdíjasok sokat tanulnak fiatal családtagjaiktól, a vezetőnek például hat unokája van, közülük az egyik informatikus, így nem meglepő, ha időről időre egyfajta „gyorstalpaló” tanfolyamon okosítják ki a papát. Dávid Kálmán szerint annak, aki sok időt tölt otthon, valódi szórakozási lehetőséget nyújt az internetes televízió, amin, ahogy ő fogalmazott, lényegében mindent lehet nézni.

Természetesen az időtöltés és kapcsolattartás mellett az internet segíti az élethosszig tartó tanulást, a művelődést, az ügyintézést. Nem véletlen, hogy a megyében is több település csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, amelynek révén a nyugdíjasok okoseszközökhöz jutottak, és meg is tanulhatják ezek használatát. Első lépéseiket a digitális világban mentorok is egyengetik.

Kutatási téma

Az eNet májusi online kutatása szerint a netet már használó nagyszülők, dédszülők harmada kettő, további közel egyharmada pedig három vagy több internetezésre alkalmas eszközt is használ. A kutatásban résztvevő fiatalabb netezők idősebb rokonai körében az otthoni netet használók aránya negyvenhét százalék, míg a mobilinternetet és az interaktív tv-szolgáltatást használóké tizenhárom, illetve tizenkét százalék. A felmérés szerint a felnőtt magyar internetezők nyolcvanhat százaléka információszerzéshez, hetvennyolc százaléka kommunikációs csatornaként, hetvenegy százaléka ügyintézéshez, és hatvanöt-hatvanöt százaléka szórakozási, kikapcsolódási lehetőségként, illetve a munkához, tanuláshoz is nélkülözhetetlennek tartja az internetet. Az idősebbek negyvenhárom százaléka hasznos tevékenységre, harminchét százaléka pedig szórakozásra is használja az internetet. A napi szinten végzett online tevékenységek közül az idősebbek körében a böngészés, a közösségi média oldalak látogatása, a csetelés és a hírolvasás a legjellemzőbb – derül ki a kutatásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!