Johnny Deppnek az áll jól, ha kicsit kattant

2019.12.08. 07:30

A már megírt novella

 A manapság súlyos alkoholproblémákkal küzdő színész már csak árnyéka a tizenévvel ezelőtti önmagának, amikor még csak játszotta, hogy valami nincs vele rendben.

Tóth Alexandra

És az az igazság, hogy az ezerarcú Deppnek ez áll a legjobban: függőt, őrültet, vagy egyszerűen csak olyasvalakit alakítani, aki nem egy normál A4-es ember. Pontosan, mint ahogy azt a Titkos ablakban is láthattuk.

A 2004-es filmben Depp egy magányos, depresszív írót alakít. Mort Rainey-nek minden bizonnyal valaha jól mehetett a szekér, hiszen egy tágas erdei faházban él saját bejárónővel, a volt felesége pedig a városi házát kapta meg. Több kötete jelent már meg „kamerán kívül”, de a film jelen idejében munka címszóval csak egy nyomasztóan villogó kurzor bámulását képes produkálni egy üres dokumentum felett. Inni viszont tud, nem túl sokat, de mindig van előtte egy üveg sör, sutyiban dohányzik, rengeteget alszik és borzasztóan igénytelen. Elkeserítően silány életét egy fura látogató tölti meg – nem vágyott – izgalommal. Shooter egy környékbeli, tipikus redneck, aki megjelenik Mort házában azzal a váddal, hogy az író ellopta az ő regényét. Persze Mort tagad, és állítja az ellenkezőjét, még arra sem hajlandó, hogy egyáltalán szemügyre vegye a kéziratot, amit Shooter lebegtet. A férfi nem tágít, határidőt ad, fenyeget. Majd később kiderül, nem szórakozik: megöli Mort kiskutyáját. Ez az első húzása. És ekkoriban gondolkodik el a néző azon, hogy valami nincs rendben... ugyanis Shooter kézirata megegyezik egy, Mort által publikált szöveggel.

Mort Rainey kezdi elveszíteni önuralmát Fotó: IMDb

Történnek az érthetetlen és aggasztó események, gyakorlatilag egy nagyon jól működő pszichothrillert kapunk, amelyben Mort fokozatosan elveszíti önuralmát és a kapcsolatát a világgal, a néző meg azon tűnődik, hogy mi lesz vajon ennek a végkifejlete.

A film legnagyobb hibája viszont az, hogy egy olyan magyarázatot kapunk a regénylopás sztorira, amit már elégszer ellőttek, de ez legyen meglepetés annak, aki meg akarja nézni. Ami viszont mégis egy jó mozit csinál belőle, az ­Johnny Depp és a Shootert alakító John Turturro alakítása – utóbbi úgy adja a kiszámíthatatlan pszichopatát, hogy a néző konkrétan libabőrözni kezd a jelenetei láttán. Deppnek bár nem a Titkos ablak az élete fő műve, de azért nem lóg ki a portfóliójából. A rendező szerethetőt alkotott, bár lássuk be, azért ennek az alapja is egy jó könyv volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!