Tanulni a varázslóktól

2019.06.19. 13:30

A film- és könyvsorozat, ami új virágkorát éli

 A kétezres évek elején robbant a köztudatba, és több mint tíz év távlatából sem képes ósdivá válni, sőt, most éli új virágkorát a történet.

Tóth Alexandra

A mai ajánló nem ajánló lesz, hanem inkább egy értekezés arról, hogy mi mindent tanulhattunk Harry Pottertől.

A történetet mindenki ismeri, akár látta a filmeket és olvasta a könyveket, akár nem. A kis Harry a varázsvilág túlélője, Voldemort, a sötét mágus Harry anyukájának védelmező szeretete miatt nem tudta őt megölni, ráadásul hatalma és életereje darabokra foszlott. E köré épül a hét könyv és a belőlük készült összes film. De miért is szeretjük annyira ezeket?

A Potter-univerzum egy zseniálisan és aprólékosan felépített világ. A kreativitás elképesztő szintjén mozgó írónő nemcsak egy helyszínt és néhány karaktert, hanem egy komplett univerzumot hozott létre, amiben mindennek megvan a helye és oka. A munka során tudatosan építkezett mitológiai alakokból, népi hiedelmekből, gyermekmesékből és persze saját fantáziavilágából. A film konfliktusainak súlya és jelentősége van, és sem a filmek, sem a könyvek nem kezelik evidenciaként a pozitív végkimenetelt. Tudatosan mutatja be a karaktereken keresztül a családi szocializáció hatását a gyerekekre, a traumák nyomait és a karakterek motivációit.

A Süveg fi gyelembe veszi, hogy melyik házat szeretnéd Fotó: IMDB

A varázsvilágba emelt problémák reflektálnak a való élet bajaira: hatalmi harcok, politikai viták, az oktatási rendszer buktatói, korrupció, iskolai zaklatás, szegénység és ki nem érdemelt jómód. Rowling tehát nem egy gyermekded mesét alkotott, hanem egy fantáziadús fiktív valóságot.

A nézők nem véletlenül kerülnek ki az összes létező korosztályból, de a gyerekekre gyakorolt hatása talán a legfontosabb. Olyan morális értékeket tanít meg az ifjú generációnak, mint a bátorság, az őszinteség, a megvesztegethetetlenség, a lojalitás, a barátság, a szeretet, a szerelem és a becsületesség. Bár ezek sulykolására óriási szükség van a mai világban, van egy talán mindennél nagyobb üzenete Harry Potter világának: nincs eleve elrendeltség, mindig van kiút. Számos szituáció adódott a történet évei alatt, amiből szinte lehetetlen volt menekülni, és olyan élethelyzet, ami örökre meghatározta volna a karakterek sorsát. A tetteinkért azonban mi felelünk, nem a származásunk, a családunk vagy az anyagi helyzetünk. Ezzel a szemüveggel is érdemes megnézni a filmeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!