Sikerfilm egy hibásan megítélt sport(oló)ról

2019.02.16. 07:30

Túl a súlyos vasakon

Általában rétegfilmek kerülnek ide, egy-két kivétellel. Ennek a legfőbb oka az, hogy a nagy számok törvénye alapján elmondható: amit nem játszanak bőszen a tévében, az talán jobb.

Tóth Alexandra

Kevesebben is ismerik, holott sokszor nagyon komoly hozzáadott értékük van ezeknek a műveknek. Most is egy ilyen következik, pontosabban az eddig talán „legilyenebb”.

A Támadás 2. Magyarország legsikeresebb és legközkedveltebb erősportolójáról szól. Kathi Béla gyakorlatilag minden erősportágban kipróbálta már magát, és hozta az eredményeket. Erősember, erőemelő és testépítő is volt, de nem csupán a sportban elért rekordjai, érmei és kupái miatt szeretik a rajongói, hanem a fanatizmusa miatt. Ka­thi Béla példakép, és Kovács „Drugs Bunny” Zsolt mindezt két órában meg is filmesítette.

Kathi Béla egy nyitott edzésen a Muscle Beachen Fotó: Tóth Alexandra/Dunaújvárosi hírlap

Az, hogy a cím egy folytatásos filmre utal, ne tévesszen meg senkit, nem kell ismernie az egyébként szintén és méltán népszerű Vörös Zoltánról készült Támadás 1-et ahhoz, hogy megnézhesse a kettőt. Sőt, még Kathi Bélát sem. Sőt, még az erősportokat sem. Ha valaki szkeptikus a testépítés iránt, esetleg valamelyik tudománytalan és teljesen irreleváns eszmét vallja a felfújt izmokról és a nem valós fizikai erőről, az csak nézze meg a filmet. És hogy miért? Mert életszagú. Sem a kameranézetek, sem a hangkeverés nem a megszokott, nem művi. A dokumentumfilm-jelleg egészen új értelmet nyert Drugs Bun­ny kezei alatt, szinte érezzük a vasak, az izzadság és a csirke-rizs szagát, miközben ugrálunk az események között, helyenként archív felvételekkel tarkítva. Bár a film felépítése nem követi a linearitás szabályait, mégsem egy összetákolt, zavaros valamit kapunk, hanem egy nagyon is tudatosan felépített filmet, ami bemutatja, hogyan jut el az otthon, a saját sufnitermében fanatikusan edző fiatal srác énjétől Magyarország legismertebb testépítője és a legnagyobb edzőtermi franchise-hálózattal rendelkező, befolyásos üzletember szerepéig Kathi Béla. Az életút mellett pedig azt is pontosan látjuk, mennyi lemondással jár, és milyen elképesztő akaraterővel, pénz-, idő- és energiabefektetéssel jár az, ha valaki emberfeletti erőt és fizikumot alakít ki magának.

A film után kétszer is meggondoljuk, hogy vajon tényleg nem erős az, aki izmos, illetve hogy a „felfújt” izmok valóban mű-izmok-e, amik csak a sport­autóból kikönyökölve mutatnak jól. Megtekinthető a bbtv.hu weboldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!