Dunavecse

2015.05.19. 13:27

Hangjegyek, focilabda a fán - Dunaújváros, Előszállás és Meztőfalvaa diákjai alkottak a tájművészet jegyében

Dunaújváros/Előszállás/Meztőfalva - A Land art vagyis a tájművészet hagyományos anyagok és módszerek alkalmazása helyett magán a természeten hajt végre mulandó változtatást. A stílus alkotásainak reagálniuk kell egy vagy több környezeti elemre (fény, szél, növények), és/vagy az idő változására.

Rankasz Brigitta

A KLIK Dunaújvárosi rajz munkaközösségét igen lelkes, vállalkozó szellemű pedagógus kollektíva alkotja, vezetőjük Kádárné Szepesi Ibolya. A tanév során az intézmények előzetes munkaterv alapján, több helyszínen versenyeket, kiállításokat szerveznek így a környék nebulói is megismerik egymást, a munkákból ötleteket merítenek, s a rajz szakos tanárok tapasztalatokat cserélnek.

Idén tavasszal nagy feladatra vállalkozott a munkaközösség: Land art projektre hívták a települések iskoláit. Intézményenként egy, a bejáratnál elhelyezkedő fát kellet újraalkotnia a diákoknak május 8-án.

Az előszállási hatodikosok munka után. Fotó: Rankasz Brigitta

A dunaújvárosi Arany János Általános Iskola diákjai fészkekkel díszítették művüket, Kádárné Szepesi Ibolya volt a vezetője a munkának. Az intézményben nagyon erős a közösségi szellem. Az Aranyosok jelmondata így erre utalt, egyszerű volt, de frappáns. Ahány osztály annyi madárfészket (kosárkát) aranyoztak be s helyezték el a fájukon. Jelképezve, az iskolájukba járó gyerekek osztályai mind egy fészekalja a csoportokra jellemző színes, egyéni jellemvonások erősítése mellett

A másik városi intézményben, a Vasvári Pál Általános Iskolában a fa Szatmáriné Klaics Mária rajztanárnő vezetésével készült. A megmutatni szándékozott sporteszközök felfüggesztésében az iskola karbantartója, Bólyás Attila volt a segítsége. A 6.a-sok rajz órán készítették el a díszeket, a hokiütők a 6.b-s fiúktól érkeztek. A felrakásban az úszók és tornászok kivételével (akik éppen edzésen voltak) az egész osztály részt vett.

A mezőfalvi petőfis Művészetek fája, az iskola profilját volt hivatott hangsúlyozni.

A Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola is indult a Land art projektben, Császár Mónika volt a főszervező: Mi az iskolánk művészeti képzését (zene, tánc és képzőművészet) emeltük ki, így a Művészetek fáját 4. és 5. osztályos szobrász tanszakos gyerekek készítették el mondta a fiatal pedagógus. A díszekkel szerettük volna kifejezni, hogy a zene (kotta-lánc, szélcsengők hangja), a tánc (ahogy a szél fújja a dekorációt) és a képzőművészet (festményekből, rajzokból készült madarak, szélcsengők, textil) egységet képeznek és hatással vannak egymásra.

Vasvárisok sportfája, tele sporteszközökkel.

Előszálláson az Árpád Fejedelem Általános Iskolában Mátrai Adél volt a projekt vezetője. Az iskola név-adójához, Árpád korához kapcsolódtak az alkotások. Honfoglaláskori motívumok kerültek a bejárathoz közeli fára, tarsolylemezek és hajfonatkorongok eredeti színekben, s egyéni variációkkal tarkítva. A tanulók két hétig dolgoztak a műveken, s fontos szempont volt, hogy az elsősöktől a ballagó nyolcadik osztályosokig mindenkinek látható a munkája a fán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!