Pro Cultura Intercisae díj

2019.01.25. 14:00

Tudás, szakértelem, odaadás, lendület

A magyar kultúra napján átadták a Pro Cultura Intercisae Díjakat. Pomposné Zelena Erzsébet munkáját is elismerték.

Balla Tibor

Pomposné Zelena Erzsébet, a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola hegedűtanára Kalocsán született, de itt végezte el az ének-zenei általános iskolát, és harmadik osztályos korában kezdett el hegedülni tanulni. Tanára javaslatára a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Szakközépiskolába felvételizett, s itt végzett 1972-ben. Ezután a Zeneművészeti Főiskola szegedi tanárképző szakára jelentkezett, ahol 1975-ben szerzett diplomát, hegedű-szolfézs szakon. Ezt követően pályázta meg a Dunaújvárosban kiírt hegedűtanári állást, amelyet elnyert, és több mint 40 éve tagja a tantestületnek. Pályája kezdetétől sokoldalú és színes egyéniségével járul hozzá a város kulturális életének élénkítéséhez.

Pomposné Zelena Erzsébet munkáját odaadás jellemzi
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Aktív tagja volt a Dunaújvárosban alakult szimfonikus zenekarnak, a népi zenekarnak, amely a Vasas Táncegyüttest kísérte, és számos közös fellépést tudhattak magukénak. Stabil pontja a hegedűszekciónak a Dunaújvárosi Zenei Egyesület zenekarában.

1991-től a vonós tanszak vezetője. Tanszakvezetőként háziversenyek megálmodója, az iskolában szervezett megyei vonós találkozó ötletgazdája, szervezője. Az intézmény gyermek vonós zenekarának vezetője. Kiváló hegedűtanárként munkáját nagy tudás, szakértelem, odaadás, lendület és lelkiismeretesség jellemzi.

Tanítványaival rendszeresen részt vesz a művészetoktatásban kiírt versenyeken, rendezvényeken. Rendszeresen szerepel növendékeivel a város ünnepi rendezvényein, és tesz eleget óvodák, iskolák, városkörnyéki települések felkéréseinek. Kiváló pedagógusként számtalan zeneszerető növendék került ki a kezei alól. Szakmai tudását kollégái is elismerik. Tevékenysége és szakma iránti elhivatottsága színesíti és gazdagítja Dunaújváros és térségének zenei életét.

Több évtizedes kimagasló és példaértékű kulturális tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Pro Cultura Intercisae Díjat Pomposné Zelena Erzsébet részére adományozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!