remek program

2018.09.14. 11:30

Tök-életes kikapcsolódás: egész hétvégén fesztivál

A ma kezdődő Tökfesztivál tizenötödik születésnapját ünnepli, és hatalmas tömegeket vonz az egész várost érintő látványosság.

Tóth Alexandra

Rácalmás A tökök ugyanis nem korlátozódnak kizárólag a fesztiválhelyszínül szolgáló Jankovich-kúriára, ilyenkor Rácalmás valamennyi kiskertje tök-életesen felkészül az eseményre: a házak előtt tökös kompozíciók, lámpások, szobrok díszelegnek. A hatos főút rácalmási bejárójánál egy óriási bábu csalogatja az érkezőket. A fesztivál idei kabalája a Tök Ász, a többméteres alkotás pedig Páhi Péter képzőművész munkáját dicséri.

A Jankovich Miklós Általános Iskola 6. b osztály tanulóinak vidám, trollos alkotása
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Ma a gyerekek kedvére tesznek a szervezők a tízkor kezdődő Játékország udvarában, majd A fekete cilinder című előadásokkal. Az ebéd mellé déltől nóta szól majd egészen délután háromig, akkor viszont jön a Színes Bohóc, szintén az apróságok örömére. Fél héttől a Down For Whatever koncertezik és egy órán keresztül a dallamos modern metal és a metalcore egyvelegétől lesz nagyon hangos a kúria udvara. A kemény zenét populárisabb dallamok váltják, az Anna & the Barbies koncertje minden bizonnyal telt házzal zárja a péntek estét. Szombaton ugyanúgy tíztől kezdődik a nap Rácalmáson, a gyerekeket Vau és Miau, majd a Nagy Magrabló szórakoztatja. Déltől örökzöld operettslágerek szólnak, négykor pedig Fúvós Broad-way Show kezdődik.

A fesztiválköszöntőt ötkor tartják majd, fél héttől pedig néhány órás nosztalgia: Zoltán Erika, majd a Neoton Família koncertezik. Ezt az estét nagyon meghúzza a fesztivál: DJ Papos neonparádéján egészen hajnali kettőig lehet majd bulizni. A záró nap Vásári komédiával indul, majd Cecil úr kalandjai következnek és déltől újra nótaszót hallhatnak a látogatók. Kettőtől a Tököli délszláv tánccsoport és a KOLO zenekar lép fel, háromkor pedig az elmaradhatatlan tökkirály-koronázás jön és a tökkompozíciók versenyének eredményhirdetése. Négytől tízig pedig újabb három koncert, sorrendben a Cimbaliland, a The Bits és a Gerappa Party Band zenél.

Donald Trump stoppol a főutcán – szeretne eljutni a fesztiválra...
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A nem színpadi, de tök jó programokban sem szűkölködik a fesztivál, töklámpáskészítés és tökfestés, tökös túra, tökpiramis, töksüti és minden, ami tök, továbbá vidámpark és állatsimogató, tökös ételek kóstolója, számos kiállítás, tökös termékek vására és rengeteg szórakozási lehetőség várja majd a városba érkező fesztiválozókat.

A krokodilbébi késsel, villával falatozik az édes tökből
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Elkezdődött az alkotások mustrája

Sorra töltik fel az ötletesebbnél ötletesebb alkotásokat a fesztivál közösségi oldalára a rácalmási lakosok. A kompozíciók között megelevenedik a Szörny Rt. című animációs gyerekfilm, életre keltenek egy „tökfej” kocsihajtó parasztbácsit, sőt, még az amerikai elnököt is. Az alkotások bírálatát megkezdte a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület, az eredményhirdetést pedig vasárnap háromkor tartják. A legtökösebb műveket díjazzák, de természetesen minden nevező ingyen belépőjegyet kap a fesztiválra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!