25 éve írtuk

2018.01.30. 09:41

Az első földárverést tartották Pentelén

Megtartották az első földárverést. Megérkezett az utolsó vagon pécsi szén a kokszolóba. Nagy rendőri készültség a bíróságnál.

Pekarek János

Földosztás Pentelén: az első dunaújvárosi földárverésen több mint hatvan, kárpótlásra jogosult licitáló vett részt – írta elődünk, A Hírlap huszonöt évvel ezelőtt. Pálhalmai területből 49 hektár 3526 négyzetméter területet osztottak ki 1235,91 aranykorona értékben, a volt Vörös Csillag Termelőszövetkezet területéből pedig 253 hektár 4706 négyzetmétert, 5846,72 aranykorona értékben. A pálhalmai földekből körülbelül hét hektárnyira nem tartottak igényt az új földtulajdonosok, a dunaújvárosiból 16 hektár körülire. Ezekre a területekre a még hátralévő két árverés során lehet licitálni.

Az utolsó vagon pécsi szén: a lengyel olcsóbb. Az utolsó, mecseki szénnel megrakott szerelvény tolatott be szerdán háromnegyed tizenegykor a vasmű kokszolóművének buktatójába. A Mecseki Szénbányák Vállalat 1952. április 12-től napjainkig mintegy huszonhatmillió tonna, kokszolható szenet szállított Dunaújvárosba, éveken át a komlói és a pécsi bányákból fedezve a kokszoló által feldolgozott szén mintegy ötven százalékát. A mai minőségi követelményeknek azonban a hazai szén már nem felel meg, hiszen a nyersvasgyártáshoz szükséges kohókokszot csak dúsítással lehet belőle előállítani.

Példa nélküli külsőségekkel járó bírósági tárgyalás volt szerdán Dunaújvárosban. Sima polgári peres eljárás lévén értetlenül állna az ember a nagy rendőri készültség láttán, ám az alperes, H. A. 36 éves dunaújvárosi lakos előéletét figyelembe véve a rendőrség szerint jogos volt az elővigyázatosság. Attól tartottak, hogy a székesfehérvári bv intézetben egy másik ügy miatt előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított megpróbál elszökni, vagy megszöktetik az igazságszolgáltatás elől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!