szabályzat

2018.01.26. 09:00

Adatok védelme: új rendeletet hoztak

Május 25-én életbe lép az Európai Unió új adatvédelmi, személyi adatokra (GDPR) vonatkozó rendelete.

duol.hu

Budapest, 2017. november 4. Áder János köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbócra engedik Magyarország lobogóját a Kossuth téren, a Parlament elõtt az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 61. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon 2017. november 4-én. A kegyelet jeleként a lobogó egész nap félárbócon marad. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A rendelet minden gazdálkodóra vonatkozik. Figyelni kell arra, hogy a be nem tartása esetén pénzbüntetés szabható ki, amely akár az árbevétel 2–4 százaléka is lehet.

Az új rendelet a nemzeti jogszabályokat felülírva egységesíti az uniós tagállamok adatkezelési szabályait. A magánszemélyek nagyobb betekintést és jogokat kapnak az adataik kezelésével kapcsolatban, ezzel párhuzamosan a cégek ez irányú kötelezettségei növekednek, a mulasztásokat pedig minden eddiginél nagyobb pénzbüntetéssel sújtják.

A rendelet nemcsak a digitálisan tárolt személyes adatokra vonatkozik, hanem a papíralapúakra is, amennyiben azok valamilyen nyilvántartási rendszer részét képezik, vagy a felhasználók tervei szerint fogják képezni. Az új uniós szabályozásról tegnap tájékoztatónapot tartottak Székesfehérváron, a Gazdaság Házában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!