Egy félreértelmezett növényről

2018.02.25. 08:00

Dr. Karácsony Ferenc gyermekorvos, orvos-természetgyógyász tartott előadást Kulcson

Dr. Karácsony Ferenc gyermekorvos, orvos-természetgyógyász tartott előadást csütörtökön délután Kulcson a Faluházban egy gyógymódról, amelyről lényegében csak tévhitek keringenek.

Balla Tibor

Kulcson a Carpe Diem Rekreációs és Általános Képzési Alapítvány egyebek között a neurológiai és pszichiátriai kórképeket mutató személyek, így a sclerosis multiplexben (SM) szenvedők érdekében dolgozik.

Dóka Marianna, az alapítvány elnöke egy korábbi elő-adást hallgatva úgy vélte, az SM-betegek számára is segítő megoldást nyújthatna a kannabionid medicina. Ezért hívta meg dr. Karácsony Ferenc gyermekorvost, orvos-természetgyógyászt, tartson elő-adást Kulcson a Faluházban a kannabinoid medicináról, illetve kolumbiai gyógykezeléséről.

Igyekezett alaposan körbejárni a témát, hiszen mint mondta, csak tévhitek keringenek róla, egy olyan növényről van szó, amely a gyógynövénykincsünk egyik oszlopos tagja, talán az egyik pillére lehetne, a történelem során többször az is volt. Ez egy többszörösen elfeledett és félreértelmezett növénycsoport – fogalmazott. A témakört a korábbi évtizedekben inkább elkerülte ő maga is. Ezen 4 éve kialakult Non Hodgkin limfómája, a nyiroksejtekből kiinduló rossz­indulatú daganatos megbetegedése változtatott. Amikor neurológus, addiktológus, pszichiáter kollégájához fordult, elhárították azzal, hogy ne akarja őket ilyenbe belekeverni. Rájött, hogy a téma nem csak hogy félreértett, hanem kifejezetten kriminalizált. Összemossák a drogozással és a hozzá kapcsolódó bűncselekményekkel, holott egy dokumentált, kipróbált, működő komplex gyógymódról van szó.

Dr. Karácsony Ferenc saját élményeiről beszélt Fotó: a szerző

Egy alapos, rendhagyó biológiaóra után saját tapasztalásairól mesélt, amikor kemoterápia után Kolumbiában gyógykezelték a kannabinoid medicinával. Korábban több patikaszer mellett marokszám szedte a fájdalomcsillapítót, de pár hetes kezelés után minden orvosság szedését el tudta hagyni.

De nem csak a javulásról szólt, hanem a hazatérése utáni visszaesésről is. Emiatt kardoskodik amellett – a többi között az ilyen előadásokkal is –, hogy a magyar egészségügyben elfogadottá válhasson ez a sikeres gyógymód.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!