szemléletformálás szükséges

2018.02.06. 11:30

Személyautók piaca Dunaújvárosban: elmozdulás figyelhető meg

A gépjárműimportőrök az új személyautók piacán 7,5 százalékos növekedésre számítanak 2018-ban. Máté Márton a dunaújvárosi viszonyokat ismerve, óvatosabban fogalmaz.

Kovács Anita

Máté Márton kismértékű fejlődést vár az újautó-értékesítések terén a 2018-as esztendőben Fotó: Zsedrovits Enikő

Előrejelzések szerint 125 ezer új gépkocsit helyeznek majd forgalomba Magyarországon ebben az évben. S ha már az adatoknál tartunk: 2017-ben 116 ezer új gépjárművet értékesítettek hazánkban. Milyen tapasztalatokkal zárták a tavalyi évet és vágnak neki az újnak, erről kérdeztük Máté Mártont, az egyik nagy múltú dunaújvárosi autókereskedés ügyvezetőjét:

– Kicsit pörgessük vissza az idő kerekét. A 2000-es évek elején kétszázezres nagyságrendben értékesítettek új autót Magyarországon. Ez finoman szólva sem volt a piachoz igazodó mérték, de mivel könnyedén juthattak hitelhez a vásárlók, sok esetben igény feletti kategóriában gondolkoztak. A válság után nem kevesebb, mint egyharmadára esett vissza az értékesítési forgalom. Nehéz évek voltak…

A Magyarországon forgalomban lévő autók gyakran elhanyagolt állapotban vannak
Fotó: Shutterstock

A bevezetőnkben említett növekedésről is megkérdeztük a szakembert, aki így válaszolt: – Valóban megfigyelhető kismértékű fejlődés. Reálisan gondolkozva az országra vetítve 160–175 ezer eladást tarta­nék ideális állapotnak. Tehát, van még hova előrelépnünk. A Magyarországon közlekedő autók átlagéletkora tizennégy év. Ebből könnyen kikövetkeztethetjük, hogy a futómű, a fékek, a gumik állapota elavult, és messze nem azt az állapotot képviselik, ami biztosítaná a benne utazók védelmét.

Máté Mártontól azt is megtudtuk, hogy a biztonsági felszereltség mellett a környezetvédelmi szempontokat is hajlamosak a vásárlók hátrasorolni. Gyakran az árérzékenység áldozatául esnek olyan védelmet adó felszereltségek, mint a légzsák, az energiafelhasználást pedig egyáltalán nem veszik figyelembe az autóvásárlók.

Máté Márton kismértékű fejlődést vár az újautó-értékesítések terén
a 2018-as esztendőben Fotó: Zsedrovits Enikő

– Sajnos, hiába a komoly anyagi támogatása a hibrid, és az elektromos gépkocsik vásárlásának, egyszerűen a tudatformálás folyamata nem ment még végbe.

A fejekben kellene először helyére tenni, hogy amíg a gázolaj és a benzin esetében csupán töredékét használjuk fel az üzemanyag energiájának, addig az elektromos gépkocsik esetén majdnem százszázalékos az energiafelhasználás.

Bízom benne, hogy idővel a környezettudatosság meghatározó szempontja lesz az autóvásárlásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!