Növekedés, erősödés, együttműködés

2018.09.14. 10:00

Diákok utaznak az Euroskills versenyre

A helyi vállalkozások száma egy év alatt öt százalékkal nőtt, az adatok a középvállalkozások erősödését mutatják, az aktuális kihívások azonban a gazdaság szereplőitől az együttműködés erősítését követelik meg – Hegyiné Tóth Noémivel, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara titkárával beszélgettünk.

Kőhalmi Kálmán

fotó: Hatlaczki Balázs

Az országban, így térségünkben is egyre nagyobb gondot jelent a megfelelő képzettségű szakemberek hiánya. A városi kamara titkára hangsúlyozza, egyre fontosabbá válik, hogy a szakképzés során korszerű ismeretekre tegyenek szert a diákok, és ez az életpálya a jövő nemzedéke számára még inkább vonzóvá váljon. Kelet-Közép-Európában hazánk rendezi meg elsőként a EuroSkills versenyt, a szakmák Európa-bajnokságát szeptember 26–28-án Budapesten. Óriási dicsőség és elismerés az ország számára a magas színvonalú szakmai verseny megrendezése, amelyen Európa legfelkészültebb fiatal szakemberei mérik össze tudásukat. Hogy az ország ezt a versenyt elnyerte, az egyben a hazai szakképzés színvonalának elismerése is, amit a korábbi versenyeken elért magyar eredmények is igazolnak. A budapesti Európa-bajnokságon 27 szakmában 31 fiatal képviseli hazánkat.

Magyar versenyző a tavalyi Worldskills versenyen, Budapesten harmincegyen képviselik hazánkat

A rangos kontinensverseny arra is lehetőséget biztosít, hogy a hazai fiatalok nagyobb kedvet kapjanak a szakmaválasztásra, többen döntsenek a szakképzés mellett. A háromnapos verseny megtekintésére a területi kamarák szervezésében mintegy 80 ezer általános és középiskolás juthat el, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara mintegy 800 fiatal számára biztosítja ezt a lehetőséget. Az előzetes tudnivalókról szerdán a kamara Szakképzési Klubjának keretében tájékoztatták az érintett iskolák képviselőit.

A klub rendezvényén az idei év városi pályaorientációs feladatairól is szó esett. Az általános és középiskolák, a pályaorientáció terén érintett intézmények ilyen irányú törekvéseinek összehangolását vállalta magára a kamara. Saját tevékenységében elsősorban az iskolák pályaorientációs napjainak szervezésében működik közre, elindít egy rendhagyó technika óra projektet, pályaválasztást segítő osztályfőnöki órákat tart, illetve üzemlátogatásokat, tanműhely-látogatásokat szervez.

Hegyiné Tóth Noémi
Fotó: DKIK

A helyben is mind erősebben jelentkező szakemberhiányhoz hozzájárul, hogy a helyi szakképző intézmények kiemelkedő tevékenysége ellenére sok a lemorzsolódó tanuló, illetve pályaelhagyó. És sokan hagyják el a várost és térségét, növelni kell annak megtartó erejét, ezen a téren szélesebb összefogásra, együttműködésre van szükség. A térség gazdasága az adatok alapján erősödik, a stabil középvállalkozások száma, bevételei növekedést mutatnak, négyezer fölé nőtt a helyi vállalkozások száma. Ma is meghatározók a nagyvállalkozások, amelyek sok helyi munkavállalónak adnak munkát nemcsak közvetlenül, hanem közvetve, az itt működő kisebb vállalkozásokon, beszállítókon, szolgáltatókon keresztül.

„A vállalkozások, elsősorban a kkv-k sikerességéhez főként a gyorsan, hatékonyan elérhető információkkal járulhatunk hozzá. Ezek elérhetők honlapunkon, Facebook-oldalunkon, elektronikus hírleveleinkben, de ősszel is számos rendezvényt szervezünk. Legközelebb az acélszerkezetgyártóknak, de előkészítés alatt van egy könyvelőknek szóló is. Továbbra is kiemelt figyelmet kapnak a digitális technológiák, amelyek alkalmazása a kkv-k számára különösen fontos, kinyithatja piacukat, gyorsabbá, hatékonyabbá teheti működésüket.” – mondja a helyi kamara titkára.

Általános, középiskolák és a kamara képviselői a Szakképzési Klub rendezvényén
Fotó: DKIK

Utazás Európa legjobbjaihoz

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara nyolcszáz általános és középiskolás tanulót és tanáraikat ismerteti meg a helyszínen a budapesti Euroskills versennyel. Az utazás előkészítéseként tartották meg szerdán a Szakképzési Klub rendezvényét, amelyen a résztvevők megvitatták az idei pályaorientációs feladatokat is: miként tudnak együttműködni az egyes intézmények minél hatékonyabban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!