A titkok kapuján túl

2018.02.01. 10:00

Amit az emberi szem szinte soha nem lát, pedig akár naponta haladunk át rajta

Azt mindenki tudja, hogy Budapest és talán az ország jelképévé vált Lánchíd megálmodója Széchenyi volt. Nevét most is viseli a híd.

Hankusz Kálmán

Azt már kevesebben tudják, hogy tervezője William Tierney Clark volt, építésvezetője pedig az a Clark Ádám, aki később az alagutat is tervezte és annak is az építésvezetője volt. Róla nevezték el az alagút előtti körforgalmú teret.

Azonkívül, hogy maga a híd egy építészeti remekmű, rengeteg olyan titkot rejt, amit az emberek általában nem tudnak. A híd láncait a Duna-­mederrel egy szintben, körülbelül húsz méter mélyen a körforgalom alatt kötötték ki, a lánckamrákban. Az utolsó szemek ember nagyságúak és ezek tartják helyükön a láncokat.

Ha valaki eltávolítaná az utolsó szemekből a csavarokat, a láncok egyszerűen kiszaladnának a lánccsatornákból és a híd beleszakadna a Dunába. Pontosan olyan ez, mint egy biciklilánc, csak nagyban.

A hídpillérekben a láncfordítókat egy rejtekajtón keresztül lehet megközelíteni, innen lehet aztán kimenni a pillérek tetejére is. Lenyűgöző látvány, de nem adja könnyen magát, hiszen mindezt megközelíteni nem egyszerű. A láncokon kell végigmenni egészen a 7-8 emeletnyi magasságában található több tonnás kőajtóig ahol beléphetünk ebbe a zárt világba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!