Ügyeljünk a szemünkre

2022.10.24. 14:00

Napfogyatkozás várható kedden

Érdemes lesz az eget kémlelni október 25-én, ugyanis Magyarország területéről is látható, részleges napfogyatkozást csodálhatunk majd több órán keresztül.

Szente Patrícia

Ügyeljünk a szemünkre!

Napfogyatkozásról akkor beszélhetünk, amikor újholdkor a Hold úgy helyezkedik el a Nap és a Föld között, hogy az kitakarja a napkorongot, ez pedig árnyékot képez bolygónkra. A jelenségnek több fajtája létezik, ilyen a részleges, gyűrűs vagy teljes napfogyatkozás. A leglátványosabb ezek közül a teljes napfogyatkozás, ez a legritkább, ugyanis statisztikailag 410 évente fordul elő olyan teljes napfogyatkozás, amit ugyanarról a földrajzi pontról meg lehet figyelni, valamint átlagosan 7 percig tart. 

Az igazi különleges élményt nyújtó, teljes napfogyatkozás Magyarországon 1999. augusztus 11-én volt utoljára, a következő pedig 2081. szeptember 3-án lesz látható. 180 éve, 1842. július 8-án fordult elő hazánkban ilyesféle napfogyatkozás, amit Petőfi Sándor is szemügyre vett, mégpedig annyira, hogy egyik szemére látáskárosodást is szenvedett. 

A látványosság holnap pontosan 11.18-kor kezdődik, a fogyatkozás maximumát 12.25-kor éri el Fotók: MW-archív

Bármilyen napfogyatkozásról beszélünk, az fontos, hogy védőeszköz nélkül semmiképp ne figyeljük az eseményt. Akár távcsővel, akár szabad szemmel nézzük ahogy a Hold a Nap elé táncol, lényeges, hogy napszűrős alkalmatossággal tegyük azt. Vannak szuper, szűrővel ellátott szemüvegek, de a hegesztőpajzsokban lévő üveg is alkalmas a napfogyatkozás megtekintésére, ám csak akkor, ha legalább 13-as fokozatú. 

Habár a jelenség egészen különleges és páratlan, ám a látással kapcsolatos veszélyek mellett a napfogyatkozás a frontérzékenyek és szívbetegek közérzetét is befolyásolhatja, hiszen a hőmérséklet akár 5-10 fokot is csökkenthet, a légnyomás megváltozhat és a szél is feltámadhat. 

Az úgynevezett gyűrűs fogyatkozáskor a Hold olyan pályára ér, amikor nincs olyan közel hozzánk, hogy a Napnál nagyobbnak tűnjön. Nem takarja el teljesen a Napot, és a sötét Hold korongja körül a Nap fényes gyűrűt alkot. Hazánk területén ilyen tavaly júniusban fordult elő, a következő pedig pontosan 53 év múlva, 2075. július 13-án lesz. 

A leggyakrabban előforduló napfogyatkozás az, amikor a Hold nem takarja el a Nap egész korongját, csak részleges eklipszis következik be. Ilyen jelenség lesz megfigyelhető október 25-én, kedden is, amikor a Hold körülbelül 27-38 százalékban takarja majd a Napot. Az országban 2015-ben fordult elő legutóbb olyan részleges napfogyatkozás, ami a napkorong több mint felét lefedte. Korábban 26 éve, 1996. október 12-én volt egy 60 százalékos, 1961. február 15-én pedig egy csaknem teljes napfogyatkozás az országban. 

A holnapi eseményt érdemes megcsodálni, hiszen ritka jelenségről van szó. A látványosság 11:18-kor kezdődik, a fogyatkozás maximumát 12:25-kor éri el, ekkor fedi majd Hold a Napot a legnagyobb mértékben, majd 13:33-kor ér véget, tehát kicsit több mint 2 órán keresztül figyelhetjük a történéseket. A következő, hazánkban is látható napfogyatkozás 2027. augusztus 2-án lesz. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!