Kultúra

2018.02.26. 11:30

Az ötödik felolvasónap Dunaújvárosban: Wass művei mindig nagy sikert aratnak

Mintegy ötven ember vett részt szombaton az evangélikus templomban a Wass Albert-felolvasónapon.

Pekarek János

A felolvasónap megnyitóján Farkas Márta énekelte az Ismerős Arcok együttes Nélküled című számát, a határon kívül rekedt magyarokra utalva

Fotó: Hankusz Kálmán

Olyan volt az egész, mint amikor egy nagy család régen látott tagjai összejönnek mondjuk a nagypapa születésnapjára…

Wass Albert-felolvasónapot rendezett a Magyarok Szövetsége dunaújvárosi közössége a helyi evangélikus gyülekezet és civilek támogatásával szombaton az evangélikus templomban, reggel kilenctől este hétig. Már ötödször. A felolvasáson önként jelentkező Wass-rajongók vettek részt, minden korosztályból. Az első két szövegrészletet például két gim­nazista mondta el, és általában estig sokan és sokfélét idéztek a tekintélyes méretű és tartalmú életműből. A közönség és a felolvasók többsége a középkorúak korosztályából került ki, de hát ez manapság szinte minden közösségi rendezvényen így van. A fiatalok még nem tudják igazán értékelni a közös eseményeket, az öregek már nem tudnak elmenni rájuk.

A felolvasónap megnyitóján Farkas Márta énekelte az Ismerős Arcok együttes Nélküled című számát, a határon kívül rekedt magyarokra utalva
Fotós: Hankusz Kálmán

Miközben a templomban zajlott a felolvasás, a terem előszobájában háziasszonyok, akik a felolvasáson is részt vettek, valóságos svédasztalt varázsoltak a résztvevőknek. Az egyik szervező, Kásás Margit lapunknak elmondta: mintegy ötvenen jelentkeztek a felolvasásra, ám az influenzajárvány sokakat kényszerűen visszatartott. A legnépszerűbb darabnak egyértelműen az Üzenet című vers bizonyult („…de a kő marad…”), és sokan választottak részleteket a Hagyaték című regényből, vagy az Elvész a nyom című elbeszélésből. Wass művei mellett Petőfit, Aranyt is szavaltak, felolvastak Hamvas Béla írásaiból is. A három legnagyobb hatású előadónak Horváth Béla, Bardocz Éva és Stermeczki András bizonyult.

Pálinkás Bertalan olvas fel részletet egy Wass Albert-írásból
Fotós: Hankusz Kálmán

A rendezvény áldással kezdődött, délben áhítat szakította meg, továbbá este is elmondtak egy fohászt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!