Dunaújváros

2012.07.07. 14:41

Várják a magyar fiatalokat is - Hantos és Vellington 20 éves barátságot ünnepelt

Hantos - A településre látogatott a dán Vellington kis küldöttsége. Több mint húsz esztendővel ezelőtt szövődött a kapcsolat, barátság a két település között, amikor egy, a vasfüggönyön túlról érkezett magyar férfi, Bolye Ferenc Dániába látogatott.

Miskei Anita

Húsz éves barátságukat ünnepelték a Fejér megyei Hantos település lakói, s a dániai Vellingtonból érkezett vendégek. A két település testvérfalusi barátságán túl több is történt az elmúlt két évtizedben.

-1990-ben négy és fél hónapot töltöttem Dániában, s akkor még nem gondoltam, második hazám lesz – köszöntött Bolye Ferenc, a Kishantosi Mezőföld Népfőiskola és Ökológiai Mintagazdaság elnöke. Akinek dániai kapcsolatai révén 1992-ben megalakulhatott a helyi népfőiskola.
– Akkoriban a dánok azt kérdezték, vajon mit kezdjenek egy magamfajtával, aki a vasfüggönyön túlról érkezett. Hamarosan kiderült, magyar virtusom és kevéske dán nyelvismeretem ellenére is, hogy a mi kultúránkat is érdemes megismerni, s itt tapasztalatot szerezni – mondta Bolye Ferenc. Elárulta, olyan jól sikerült a bemutatkozás, hogy a dánok ellátogattak Hantosra, s több magyart is meghívtak hazájukba, így már egy tíz fős delegációval érkezett Bolye Ferenc újra Dániába.

A testvérfalusi kapcsolatok mellett a kishantosi népfőiskola is szépen fejlődött, az itt folyó munka célja a fenntartható vidékfejlesztés, az ökológiai gazdálkodás oktatása, bemutatása. Az itthon és külföldön egyaránt ismert és elismert Kishantosi Vidékfejlesztési Központ sok szempontból rendhagyó intézmény. Rendhagyó, mert valódi, alulról jövő civil kezdeményezés alapján a helyi közösségben gyökerezik. A kezdeményezés abból a meggyőződésből fakadt, hogy az értelmiség felelős azért a közösségért, melynek tagja, ezért olyan központot álmodtak, mely helyi társadalom felemelkedését szolgálja, és naprakész tudással segíti az embereket. Az elképzelés Bolye Ferenc mezőgazdasági technikus dán népfőiskolai tapasztalataira, és Ács Sándorné agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnöki, ökológiai tanulmányaira épül.

Fischer József, Hantos polgármestere kiemelte, példaértékű az az elfogadás, amit a dán emberek részéről tapasztaltak. S hozzáfűzte, mindez azért olyan fontos, mert a testvérfalusi kapcsolaton túl a hazai fiatalokat segítik. 1994 óta fogadja a dán népfőiskola a magyar egyetemistákat, azóta 200-an jártak a dán intézményben, s folytatták tanulmányaikat.

Boi Nilsen a dán küldöttség képviseletében a 20 éves barátságról beszélt, s arról, hogy megtanulták, lehet más, nehezebb körülmények között is élni. Megfogalmazta, figyelemmel kísérték az elmúlt húsz évben azt, Hantos miként harcolt a megélhetésért, s megtanulták, soha nem szabad feladni. Boi Nilsen azt is kiemelte, remélik, hogy Kishantos tovább fejlődik, s az ottani intézmény egy igazi párbeszéd központtá növi ki magát. Hozzátette, hogy ma is és a jövőben is várják a dán népfőiskolán a magyar fiatalokat, akiket kiemelt figyelemmel kísérnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!