Dunaújváros

2014.07.08. 17:55

Dunaújvárosban megkísérlik megdönteni az újraélesztés pillanatnyilag 168 órás világrekordját!

Dunaújváros - Ha minden a tervek szerint alakul, akkor augusztusban egy Guiness-világrekord helyszíne lesz városunk: az újraélesztésben!

Pekarek János

Párját ritkító Guiness-rekordkísérletet jelentettek be tegnap délelőtt a Dózsa-moziban: Dunaújvárosban megkísérlik megdönteni az újraélesztés pillanatnyilag 168 órás világrekordját!

Ezt természetesen nem úgy kell elképzelnünk, hogy több mint egy álló hétig éjjel-nappal élet és halál között álló betegeket próbálnak visszakanalazni az életbe.

A rekordkísérlet arról szól, hogy önként jelentkező és kellő kiképzésen átesett polgárok az újraélesztés oktatására szolgáló bábun végzik majd a megfelelő ellátási mozdulatsort, szakemberek és a Guiness-rekordokat hitelesítő közreműködők felügyelete mellett.

Balról: dr. Máté Ágnes, a Szent Pantaleon Kórház sürgősségi osztályának vezetője, orvos-igazgató, Fett Katalin, a városi Vöröskereszt titkára, Gulyás Emese, a Vöröskereszt megyei vezetőségi tagja és Orosz Csaba városi tűzoltóparancsnok.

A rekordkísérlet bázisa a Dózsa MOzi Centrum. Jó időben a mozi előtti téren, rossz időben a mozi előcsarnokában zajlik majd a művelet. A moziban gondoskodnak a résztvevőkről: közel négyszáz ember étel-, ital- és egyéb szükségleteiről, köztük a pihentetésről. Hiszen a rekordkísérlet a tervek szerint augusztus 22. és augusztus 30. között, tehát nyolc napon át zajlik majd.

Az eddigi világrekordot Szeged városa tartja, mint írtuk: egy héttel. Ennek megdöntése tíz-tizenöt tagú csoportok legalább kétpercenkénti váltásban folytatott munkáján múlik. A szervezés lényege, hogy ezeket a csoportokat előre felállítják, kiképezik az újraélesztés szabályaira, módszereire, és a csoportok legalább húsz percen át végzik a megfelelő mozdulatokat a bábun. Amelyből több darab is készenlétben áll majd.

Újraélesztési gyakorlat

A szervezők, akik Nagy Attila kisapostagi polgármester (egyben az ISD Dunaferr Zrt. üzemi mentőszolgálatának munkatársa) ötlete alapján végzik az előkészületeket, elsősorban egészségügyi dolgozókra, az önkéntes és létesítményi, valamint városi tűzoltókra, elsősegélynyújtókra, az Országos Mentőszolgálat dunaújvárosi állomásának szakembereire, diákokra, a rekord.dunauj- [email protected] című internetes oldalon előre regisztrált jelentkezőkre számítanak.

Remélik, olyanok is lesznek köztük, akik éppen a rekordkísérlet alkalmából kapnak kedvet ahhoz, hogy megtanulják milyen az: életet adni. Mégpedig az újraélesztés egyetemes ügyének népszerűsítése érdekében.

Az újraélesztés, ahogyan ezt szakembertől tanultuk, keringés-megállás esetén mellkaskompresszióval igyekszik újraindítani a vérkeringést, mindezt légzéssegítő tüdőbefúvásokkal kiegészítve.

A rekordkísérletet végzők egészsége érdekében gézlapokkal óvnak majd a cseppfertőzésektől.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!