Dunaújváros

2016.10.26. 19:36

Tündöklés és bukás - A hazai természetes vizeken már nincs kereskedelmi halászat

Dunaújváros - Kereskedelmi célú halászati engedély a 2016-os naptári évre, valamint az azt követő naptári évekre nem adható ki. - szól az a törvénymódosítás, amelyhez nagy reménységeket fűz minden szabálytisztelő horgász és a horgászegyesületek. Itt a nagy esély a magyarországi természetes, felszíni édesvizek halállományának megerősödésére.

Olvasó

A halászat ősi mesterség, szólnak a módosítást bírálók. Képzeljünk el egy valódi halászt, egy olyat, aki a néhai Penteléből járt le a Dunára. Az öreg, bajszos, gumicsizmás, fekete kalapos úr, aki tényleg ismerte a halászat csínját-bínját, aki, ha kiöntött a folyó az árterületre, kijárkált kosárral halászni, és a klasszikus varsázás is a kisujjában volt. Ugyanúgy tudta alkalmazni az évszázados eszközöket, mint az újabb, különleges fonású hálókat. A halért kínkeservesen küzdött meg, - mégha a mainál jóval nagyobb halbőség is volt jelen a magyar vizekben - nem lerabolta a vizet. Szerény, de tisztességes megélhetést biztosított ez a mesterség és a halak szaporulata, egyedszáma is lépést tudott tartani a befogott mennyiséggel.

Ezzel ellentétben, a halászok manapság nem fekete kalapos mesterek, hanem modern, bivalyerős csónakkal, nagy felbontású halradarral és szintetikus hálókkal felfegyverkezett iparosok, esélyt sem adva a halaknak, ez által pedig a horgászoknak. A halászatnak ez a jellemzően szabályozatlan módja halgazdálkodásnak nehezen nevezhető. Aztán könnyű ráfogni a kormoránra a halhiányt.

A sporthorgászatot is ellehetetleníti a túlhalászás

A halászati szövetkezetek által kezelt vizeken a halászok jogosítványa az ellenőrzés. A halászok ellenőrzéséhez a vízirendőrségnek és a halászati hatóságnak joga lenne, de tapasztalatok szerint nem nagyon éltek ezzel a lehetőséggel. Az közelmúltban például egyes Duna-szakaszokon nem egyszer lehetett találkozni ívóhelyként szolgáló öblöt lezáró hálóval. Hozzá kell tenni, hogy a halállomány védelme ezek után is csak úgy valósítható meg, ha intenzíven kontroll alá vonjuk a vízterületek ellenőrzését. Ez mostantól a vizek kezelőinek, így főleg a horgászegyesületeknek a feladata lesz.

Ha életben akarnánk tartani a halászatot, mint tradicionális foglalkozást, akkor azt szigorúan csak hagyományos, ősi halászati eszközökkel végezve, oktatás útján megszerzett szakképesítéssel egybekötve lenne lehetséges. A professzionális technológiát használó halászok tudását pedig halastavak lehalászásánál kiválóan hasznosítani lehetne, így azoknak a szakembereknek a megélhetése sem szűnne meg, akik a kereskedelmi halászatot, mint szakmát az elmúlt időszakban alaposan elsajátították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!