Dunaújváros

2012.08.27. 06:32

Tizenöt év tánclépésben a Baracs Táncegyüttessel

Dunaújváros, Baracs - Derekas műsorfolyammal ünnepelte fennállásának tizenötödik évfordulóját a Baracs Néptáncegyüttes. A kezdetekről és az elmúlt másfél évtizedről Suplicz Mihályt kérdeztük.

Szabó Szabolcs

Kerek tizenöt évvel ezelőtt, 1997-ben  a Baracsi Nagycsaládosok Egyesületének akkori vezetőjének, Bebesi Ferencnének az az ötlete támadt, hogy a település ifjúságát bevonva, újjá kellene éleszteni a korábban népszerű szüreti mulatságot.

Szüreti bál pedig nem lehet  meg néptánc nélkül, így adott volt a feladat: csapatot kell szervezni. A minden tekintetben megfelelő ember kéznél volt.
Ugyanis az akkor a Vasas táncegyüttest erősítő Suplicz Mihály épp Bebesi Ferencné lányának udvarolt. A felkérés tehát hamar megtalálta hősünket, aki már akkor sem nagyon hátrált meg az efféle feladatok előtt.

A szüreti bál megvalósult, a néptáncbemutató pedig  olyan nagy sikert aratott, hogy nem maradt kétség a folytatást illetően. 
 - Hozzá kell tenni:  az udvarlás már kevésbé volt sikeres, ám megalakult a baracsi néptánccsoport, és immáron tizenöt éve működik - mondja Suplicz Mihály, aki koreográfus-együttesvezetőként kormányozza a mindenkori csapatot, amely jelenleg tizennyolc tagot számlál.


A Francia Baráti Társaság jóvoltából már a második évben jutottak ki Franciaországba, ahol nagy szeretettel fogadták a csapatot, és ez  óriási lökést adott a folytatáshoz. A Baracs Néptánc Együttes mára a tágabb régió elismert néptáncos kollektívái közé tartozik. Évente harminc-negyven előadásuk van, a teljes repertoáruk tizennégy koreográfiából áll. Emellett két népszerű mesejáték is a tarsolyukban van  A rátóti kiskondás, Tolvaj Marci kisködmöne,  amelyet már számos alkalommal szemlézhettek a városi kisdiákok is.

- A táncosok fele dunaújvárosi. A Vasasból sokan jöttek és jönnek át, akiknek már sok a heti háromszori közös munka, ám a néptáncot nem szeretnék föladni. Őszintén megvallva, öröm ezzel a csapattal együtt dolgozni. Egyrészt nagyon baráti a hangulat, másrészt nem arról van szó, hogy én, Suplicz Mihály itt néptáncot tanítok. Együtt dolgozunk, együtt szeretnénk létrehozni jó és tartalmas előadásokat - teszi hozzá az alapító együttesvezető, aki nem titkolja, számára különösen fontos ez a közösség:
- Itt tudok igazán kiteljesedni - mondja és már sietne is tovább, hiszen kezdődik a tizenöt éves születésnap Leltár című produkciója, ahol szinte mindenki színpadra lép, aki részese volt ennek a 15 évnek.
  
- Nem gondolkozunk ötéves tervekben, ám úgy tűnik, pályázati forrásból sikerül majd folytatni a korábban szép sikereket aratott mesejátékunkat. Csináljuk tovább lelkesen, ennyi - összegzi tömören a jövőt Suplicz, aki már fut is tovább. Ezúttal vendéget fogadni.

"Repertoárunkon a jelenlegi Magyarország táncain kívül az erdélyi táncokkal is foglalkozunk. Kísérleti jelleggel tematikus, vagy ha úgy tetszik, táncszínházi darabokat is készítettünk, amelyek alapja a néptánc, mint formanyelv." - olvassuk a néptáncegyüttes honlapján a bemutatkozó információkat,  és bele se merünk gondolni abba, mi lett volna, ha tizenöt éve nem támasztják fel a baracsi szüreti bálok hagyományát. Vagy az együttest irányító fiatalember épp nem annál a bizonyos háznál udvarol... A csapat számos elismerést is bezsebelt az elmúlt években, ám most csak egy szakmai minősítést említünk: 2009-ben Ezüst minősítést szerzett a Szabadbattyányi fesztiválon. Ja, és majd elfelejtettük: Boldog születésnapot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!