Dunaújváros

2012.11.02. 19:15

Szakképzési feladvány - Törvényi kötelmek, információhiány, egyeztetések

Dunaújváros - A támogatott szakképesítésekről szóló kormányrendelet elfogadása előtt kellett meghirdetni képzési kínálatukat a középiskoláknak. Kényszerhelyzetben.

Szabó Szabolcs

A városi középiskolák korábban az alapító okiratban meghatározott képzés alapján hirdették meg  induló képzéseiket a középiskolai fevételi rendszerben, a felvételiző diákok számára.

A közoktatás egészét és a szakképzést érintő változások miatt azonban jelentősen módosult az eddig ismert "menetrend". Ráadásul teljes egészében megváltozik az Országos Szakképzési jegyzék (OKJ), amely már csak 489 szakképesítést, valamint 149 részszakképesítést tartalmaz.

Azonban jelenleg még a régi OKJ van érvényben, amely 1405 szakképesítést tartalmaz. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a szakképzésről szóló új törvény értelmében a kiválasztott szakmák tekintetében biztosított a költségvetési hozzájárulás, a kimaradók esetében azonban nem.  

A támogatott szakképesítésekről szóló kormányrendelet azonban  csak e hónap közepére várható, így a helyi szakképző iskoláknak, úgy kellett meghirdetniük a képzéseiket, hogy nem tudták pontosan: mit is támogat majd az állam. Az önkormányzat, segítve az intézmények munkáját, a tervezetet előzetesen  megkérte a  megyei szakképzés-szervezési társulattól és kiderült, a nem támogatott szakképzések közé számos, a városi és a környékbeli diákok között népszerű képzés is bekerült. Ilyen például a közgazdaság-ágazat, vagy  a  fodrászképzés.

Mivel a probléma számos városi középiskolát érint, az önkormányzat felvette a kapcsolatot az illetékes minisztériumokkal és - mint a közgyűlési előterjesztés fogalmaz -, ígéretet kaptak arra, hogy azokban a megyékben, ahol a képzési bizottság nem hozott döntést a szakközépiskolai ágazatokra, nem korlátozzák a 9. évfolyamos beiskolázást.

Az OKJ-ra kiterjedő, már említett korlátozás azonban érvényben marad. A város közgyűlése októberi ülésén, a középiskolák felvételiztetését segítve, engedélyezte az intézmények által meghirdetett képzések indítását.    

A többi már a következő tanévtől  az államon múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!