Dunaújváros

2016.03.17. 10:43

Őze Áron lett a Bartók új igazgatója (frissítve)

Július 1-jétől Őze Áron Jászai Mari-díjas színész, rendező vezeti a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házát - döntött a dunaújvárosi közgyűlés.

Szabó Szabolcs

„Nem árulok zsákbamacskát. Jómagam és Fidesz frakció Őze Áron pályázatát támogatja” – jelentetti ki Cserna Gábor polgármester, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza igazgatói megbízásáról döntő szavazás előtt a csütörtöki közgyűlésen. A városvezető az eddigi, Dr. Borsós Beáta igazgató és Dobák Lívia művészeti vezető által kormányzott teátrum munkáját is értékelte. Mint fogalmazott, a június végével záruló öt éves ciklusban egy rendkívül jó közösség alakult ki a Bartókban, és e színházi közösségnek a jövőben is együtt kell maradnia, hiszen fontos értéket jelentenek a város kulturális életében. Cserna megemlítette, nem tartotta helyénvalónak, hogy két évvel ezelőtt a főként helyi művészekből álló táncszínházi társulat helyett egy új csapat kapott lehetőséget a Bartókban. – Bízom benne, hogy az Őze Áron vezette színház tovább fejlődik majd. Úgy vélem, a szakmai folytonosság egyik garanciája Csadi Zoltán színművész, aki vezetői szerepet kaphat majd Őze stábjában.

Dr. Borsós Beáta: úgy érzem jól dolgoztunk az elmúlt években

Felszólalásában a polgármester a színház jelenlegi munkavállalóiról is szólt:– Bízom benne, hogy egyetlen munkavállalót sem ér majd semmiféle hátrány és mindenki megkapja majd a lehetőséget az új vezetéstől is. Az ellenzéki oldalról elsőként Szabó Zsolt, a PM képviselője kért szót, aki megköszöntő Borsós Beáta és a társulat munkáját és kiemelte, meglátása szerint a jelenlegi színházi vezetés a lehetőségekhez képest a maximumot nyújtotta az utóbbi öt évben.

A MSZP részéről Tóth Kálmán azt furcsállotta, hogy a február végi meghallgatáson, amelyen egy kilenc főből álló szakmai bizottság bírálta a pályázatokat, még 9-0 arányban Borsós Beáta pályamunkáját minősítették támogatásra alkalmasnak. E bizottságnak pedig tagja volt Sztankovics László képviselő és Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester is, ők akkor szintén a Borsóst támogatták. A képviselő szerint valami történhetett az utóbbi hetekben, amiért megváltozott a Fidesz frakció álláspontja. Közvetlenül a voksolás előtt Szabó Zsolt név szerinti szavazást kért, ám e javaslata nem kapott támogatást. A közgyűlés végül 9 igen és 2 nem szavazattal 2 tartózkodás mellett Őze Áront választotta a következő öt esztendőre színházigazgatónak. A közgyűlési teremben helyet foglalt a prózai tagozat több korábbi és jelenlegi színészei is, többségük a szavazást követően Borsós Beátával együtt távozott.

Őze Áron: komplex színházi lehetőségként tekintek a Bartókra

A jelenlegi színházvezető lapunknak röviden így kommentálta a döntést: – Jól esett, hogy több színész is itt volt, ez sokat jelent számomra. Úgy érzem jól dolgoztunk az utóbb években, kár volt ezt a közös munkát szétrombolni. A közgyűlés szünetében nyilatkozott a DH-nak Őze Áron is: – Egy-egy teátrum életében törvényszerűek a változások, ilyen lehet adott esetben, ha véget ér egy határozott idejű megbízatás. Saját pályámon is átéltem hasonlót, hiszen 2010 és 2015 között vezethettem a Pesti Magyar Színházat. Sajnos ott és akkor szinte sóval hintették be azt a munkát, amelyet kollégáimmal elkezdtünk. Éppen ezért a békés és normális szakmai átmenet híve vagyok. Úgy is fogalmazhatnék: a bizalom évada következik majd a Bartók színházban. A jelenlegi vezetéssel egyeztetni kívánunk nemcsak az átadás-átvétel illetően, hanem a futó színházi darabok, programok esetében is. Fontos, hogy a jövőben megtanuljunk együtt dolgozni a színházat működtetőkkel és a színészekkel is. Részünkről a bizalom adott. Komplex művészeti lehetőségként tekintek a Bartókra, amely terveink és elképzeléseink szerint tovább fejlődik majd a következő években – mondta el lapunknak az új igazgató, aki július 1-jével léphet majd munkába a Bartókban. Kérdésünkre Őze Áron elmondta, egy-két héten belül nyilvánosságra hozza pályázati anyagát több fórumon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!