Dunaújváros

2012.06.25. 08:46

Nem lesz újabb városunk?

Fejér megye - Aba, Csákvár és Lepsény valószínűleg idén sem lesz város. Azért, mert a kormányzat fenntartja a várossá nyilvánítási moratóriumot és nem is értékeli a pályázatokat.

Tribolt Lajos

Utoljára 2009-ben avattak új városokat hazánkban. A választások évében, 2010-ben nem is lehetett pályázni, tavaly pedig a kormányzat nem élt a lehetőséggel, nem nyilvánítottak várossá egyetlen pályázó települést sem.
 Az idén várossá nyilvánítását kérő 13 nagyközség egyike sem kapja meg a megcélzott magasabb közigazgatási rangot - tudta meg a HVG a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM). A tárca az önkormányzati rendszer átalakítására hivatkozva tartja fenn immár második éve a hivatalosan nem deklarált várossá nyilvánítási moratóriumot. Megyénkből ez három nagyközséget érint: Aba, Csákvár és Lepsény pályázott. Kiss István,  Lepsény polgármestere azt mondja, igazából számítottak erre, hiszen a januári államtitkári levél már célzott a moratórium fenntartására. Abban azt írta Szabó Erika államtitkár, hogy mivel a járási rendszer kialakítása folyamatban van, s az új önkormányzati törvény egyes rendelkezései 2013. január elsején, illetve a 2014-es önkormányzati választásokkor lépnek életbe, valószínűleg nem kerül sor várossá nyilvánításra. Ugyanakkor azt is leírta, hogy aki pályázni akar a korábbi aspiránsok közül, annak elég megerősíteni a pályázatát.


 
Az ellentmondásos levél dacára megyénk három települése beadta a pályázatát.
- Az a szerencse, hogy az idei évben legalább nem költöttünk a várossá nyilvánítási pályázatra. Magam készítettem el az átdolgozást néhány hét alatt, így nem fordítottunk rá  plusz költséget - mondja Katonáné Vengusz Beatrix, az ötödik alkalommal pályázó Csákvár polgármestere.  - Ha jól tudom, mindenki más súlyos összegeket fizetett ki az idei évben is, míg nálunk csak a nyomtatási és kötési költségek jelentkeztek. Hiába írta az államtitkár asszony, hogy küldjünk csupán egy megerősítő levelet, amikor a kész, átdolgozott anyag már a könyvkötőnél volt. Nyilvánvaló, hogy inkább az átdolgozott pályázatot küldtük el. Amennyiben december közepén kézhez kaptuk volna a levelet, sok időt és energiát megtakarítottunk volna a karácsonyi ünnepek alatt, hiszen ekkor valóban csak az ismételt pályázati szándékot rögzítő levelet küldtük volna el.

Az államtitkári levél ismeretében Kossa Lajos abai polgármester sem lepődött meg a hetilap cikkén, bár hivatalos értesítést ők sem kaptak, mint ahogy a többi pályázó sem. Abán  előnye is volt a döntés elhalasztásának, mert így az intézményirányító kistérségi társulás több tíz millió forinttal többet kap, mintha július 1-jével várossá váltak volna. Aba továbbra sem mondott le várossá válási szándékáról, mint ahogy Csákvár, Lepsény sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!