Dunaújváros

2012.10.09. 07:40

Ne legyen savanyú a szőlő! Felfüggesztették a a hegyközségekről szóló törvénytervezet tárgyalását

Budapest, Mór, Etyek - A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa október 4-ei rendkívüli ülésén a hegyközségekről szóló új törvénytervezet tárgyalásának felfüggesztését kérte. A megyei borászokat is váratlanul érte az indítvány.

Klecska Ernő

Jelenleg a hegyközségi rendszer 29 millió eurós uniós támogatás, 2,5 millió hektoliter bor forgalmazás, ide értve származási bizonyítványokat, és az összes termékleírás alapja. 65 ezer hegyközségi tag és  környezete reagál érzékenyen a rendszerben keltett változásokra, esetleges zavarokra. 122 hegyközség, 22 hegyközségi tanács és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közel 160 embernek biztosít munkát a legtöbbször vidéki, elmaradott gazdasági fejlettségű területeken.


Az előterjesztésnek a HNT szerint több koncepcionális hibája is van. A törvényjavaslat hatálya nem terjed ki a bortermelőre. Ez alapvetően felborítja az adatszolgáltatási, a származási bizonyítvány és a hegyközségi járulék rendszerét. Innentől megszűnik az EU-s adatszolgáltatás, a forgalombahozatal és a hegyközségi szervezet finanszírozásának nagyobbik része. EU-s adatszolgáltatás nélkül nincs támogatás, borszármazási  bizonyítvány nélkül nincs forgalombahozatali engedély.

Településre épülő hegyközség helyett borvidék lenne az alapegység. Ki fog a származási bizonyítványért örömmel 50-100 kilométert utazni? Miként fogja a drasztikusan csökkentett hegybírói kar kiadni az éves szinten 100 000 származási bizonyítványt, hogyan vezeti a 40 000 gazdasági aktát? A hegyközségek borrégiónként hegyközségi tanácsot alakíthatnak - ugyan minek? Semmi  funkciójuk sincs. Mi a tanács feladata? - sorjáznak a kérdések.

Varga Máté, a móri borvidék hegyközségi tanácsa küldötte - bár nem kívánta kommentálni  a tervezetet, hiszen nem ismeri minden elemét  - azt  elmondta: úgy érte őket a javaslat, mint derült égből a villámcsapás. Ugyan a törvény módosítására szükség lenne, ám a megfelelő egyeztetéseket nem lehet megspórolni - mondta.

A 2004. évi törvény módosítása a hegybíró feladatává tette a szőlőültetvények kivágási és telepítési engedélyeinek kiadását, valamint az ehhez kapcsolódó újratelepítési jogok vezetését - hatósági feladatokat lát el.

 A törvényjavaslat változatlan formában történő bevezetése súlyos és azonnali problémákat okozhat a minőség- és eredetvédelem területén, a származási bizonyítványok kiadása, a magyar borok forgalomba hozatala, az EU-s borpiaci támogatások lehívása és a hegyközségi rendszer szereplőinek elbizonytalanítása révén - érvel a tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!