Dunaújváros

2017.03.07. 18:55

Móriczos kórusok dicséretéről - Népdalokat énekeltek közösen

Dunaújváros - Kivételesen szakítunk hagyományainkkal, és bevallottan elfogult beszámolót közlünk az alábbiakban.

Pekarek János

Egy sor kiemelt arany, valamint arany és ezüst fokozatú minősítést szerzett sok újvárosi diák Fehérváron. Ezúttal is nagyon szép dunaújvárosi sikerekkel ért véget a Fejér Megyei Pesovár Ferenc Népdaléneklési és Népzenei verseny döntője. Az egyáltalán nem rendhagyó esetről nagyon is rendhagyó tudósításban számolunk be: egy, a versenyen is részt vevő, bevallottan elfogult, ám ezért hiteles szülő leveléből.

Ezúttal nem egy elfogulatlan, száraz és tényszerű beszámolót közlünk a megye egyik legrangosabb énekversenyéről, a már elnevezésével is tekintélyt keltő Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési Verseny megyei döntőjéről és az azt követő eredményhirdetésről.

Birtokunkba került ugyanis egy levél, amelyet az egyik érintett szülő írt - s amelynek hangvétele arra sarkallt minket, hogy (kivételesen) szakítsunk megszokott módszereinkkel, és a szülő sorai révén érzékeltessük a verseny hangulatát.

A névtelenséget kérő levélíró négy éve kíséri a Móricz Zsigmond Általános Iskolába járó gyermekeit erre a versenyre.

Németh Irma tanárnő a Móricz iskola egyik kórusával
Fotó: Ady Géza

Mint írja, idén a zsűri nevében Németh István, a Magyar Tudományos Akadémia Zenei Intézetének főmunkatársa népzenekutató mondott értékelő beszédet. Megemlítette, hogy van Fejér megyében egy iskola, amely minden esztendőben több mint száz gyermeket indít el ezen a versenyen, s különlegessége a csapatmunka, a közösségben való gondolkodás, az együtténeklés lenyűgöző öröme. Kiemelte két pedagógus, Németh Irma és Szigethy Adrienn példamutató munkáját.

Az eredményhirdetés után pedig megkereste a móriczos küldöttséget Palócz Réka, a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium igazgatója, aki elmondta, hogy szándékában áll a dunaújvárosi intézménnyel felvenni a kapcsolatot, s a kölcsönös szakmai munkát olyan szintre emelni, hogy akár a gyerekek is ellátogathassanak egymáshoz, de a szakpedagógusok is ismerhessék meg a fehérvári intézményben folyó munkát, szervezett előadásokon, workshopokon, rendezvényeken.

A versenyen egyébként a Csokros liliomszálak kórus (1. osztály) kiemelt arany fokozatot, a Legénykék (4., 5., 6. osztály) kiemelt arany fokozatot, a Rózsák (3. osztály) szintén kiemelt arany fokozatot, Jámbor Benedek is kiemelt arany fokozatot, a Muzsikusok (5. osztály) arany fokozatot, a Pacsirták (3. osztály) szintén arany fokozatot, a Violák (5. osztály) ezüst fokozatot, és Szabó Hanna is ezüst fokozatot szerzett.

Egyetértünk: fantasztikus, amit az iskola produkál!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!