Dunaújváros

2014.08.15. 16:35

Újraélesztés - kétszáz órában

Dunaújváros - Pénteken főpróbát tartottak az újraélesztési rekordkísérlet szervezői a mozi előtt.

Szabó Szabolcs

Egy évvel ezelőtt Szegeden egy héten át tartott az újraélesztési gyakorlat, közel ötszáz aktív résztvevővel. Augusztus 22-től 30-ig a Dunaújváros arra vállalkozik, hogy megdöntse a csongrádiak rekordját.

– Nem napi nyolc óra lesz, egész nap nyomjuk majd – szólt a szervezők egyik a már regisztrált csapatvezetők egyikéhez, majd rögzítették, mely csapat, mikor lép majd a bábuhoz. Mint kiderült, a rekordkísérlet sikere csak másodlagos, a lényeg, hogy minél többen ismerjék meg az újraélesztés technikáját, és pontosan tudjuk, mit kell tenniük, ha egy embertársuk bajba kerül.

A Szent Pantaleon Kórház negyven munkatársa is csatlakozott az akcióhoz, amely augusztus 22-én indul.

Nem túlzás életet menthet, aki ismeri az újraélesztés technikáját. Oktatás és figyelemfelhívás egyben.

Ne csak nézd, fújjál te is - szólít meg a Dózsa Mozi előtt felállított sátor előtt Nagy Attila mentős, az augusztus 22-én kezdődő újraélesztési rekordkísérlet ötletgazdája.

- Tavaly Szegeden nyaraltunk a családdal és egyik városi sétánk során belebotlottunk a maratoni újraélesztési akcióba. Már ott felvetődött bennem, talán érdemes lenne hasonlóval megpróbálkozni nálunk is. Eredetileg az volt a tervünk, hogy a kisapostagi repülőnaphoz kapcsolódóan szervezzük meg az újraélesztési rekordkísérletet, ám a tragikus baleset miatt a repülőnap idén elmaradt, így új helyszínt kerestünk. Dunaújvárosban számos szervezet és az önkormányzat is a kezdeményezés mögé állt, így bizakodóan várjuk a kezdést. Nem a rekorddöntés a lényeg, hanem, hogy minél több ember megismerkedjen az újraélesztés technikájával, mert bármikor szükség lehet rá - mondja Nagy Attila, aki kérdésünkre elárulta, ezen a héten is volt olyan nap, amikor háromszor kellett újraéleszteni a betegeket, sérülteket. Dr. Máté Ágnes, a Szent Pantaleon Kórház orvos-igazgatója, a sürgősségi osztály vezetője szerint évente közel 100 esetben kell az újraélesztés technikáját alkalmazniuk a kórház dolgozóinak, így nem árt a gyakorlás, ennek megfelelően több csapatban, negyven egészségügyi dolgozó csatlakozott az újraélesztési rekordkísérlethez.

A Dózsa Mozi előtti bázison pénteken 12 és 17 óra között várták a jelentkezőket a tervezők. A pontos beosztást és menetrendet egy hatalmas táblára jegyezték fel a segítők.

- Szegeden közel ötszáz résztvevővel sikerült teljesíteni a jelenleg rekordnak számító 168 órát. Mi a 200 órát tűztük ki célul és közel kilencven százalékban összeállt már a csapat, ám továbbra is várjuk a jelentkezőket - fogalmazott a Dunaújvárosi Hírlapnak a Vöröskereszt területi vezetője Feth Katalin, aki elárulta, volt olyan csapat, amely folyamatos négy órát is bevállalt.

- A rekordkísérlet önmagában egy szép feladat, ám a lényeg a figyelemfelkeltés és az újraélesztés bemutatása és oktatása. Napi tapasztalat, bárki kerülhet olyan helyzetben, hogy segítenie kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!