Dunaújváros

2012.07.10. 18:30

Megújuló városi véderdők

Dunaújváros - Az utolsó pillanatig kivár az erdészet, de az előírások alapján folyamatosan ki kell termelniük a véderdőkből a vágásérett akácokat és nyárfákat. Helyettük más fajtákat ültetnek.

Gallai Péter

A hatos út mellett az ősszel vágtak tarra  több hektáros területen egy akácost, az arra járók sokáig csak a kiszántott földterületet látták.  Ám mostanra már ismét csemetékkel teli  a terület, amelyet a DVG Zrt. munkatársai és a közmunkaprogramban résztvevők folyamatosan gondoznak, a héten másodjára kapálták, gaztalanították a sorokat és a csemeték környékét.


A helyszínen Horváth Tibor  erdészeti és parkfenntartási ágazatvezető a legfontossabbal kezdte:  nem gazdasági célú erdőművelést folytatnak, az a cél, hogy a véderdők, amíg lehet, töltsék be szerepüket.
- Ez az öreg akácos ötven évnél is  idősebb, kora és egészségi állapota miatt ki kellett termelni, ami egyébként előírás is. Helyére vegyes lombozatú, nyolcvan-száz évig  élő fajták kerültek,  kőris, tölgy és hárs.  Ezek így  jóval tovább el tudják látni jóléti szerepüket és védelmi feladataikat. A távlati cél az, hogy az akácosokat visszaszorítjuk,  ahol nem csak ilyen fajtából áll az erdő, ott  gyérítéssel csak az akácot, vagy a tájidegen fenyőt vesszük ki. A ciklus végéig, ami még öt év,  huszonöt hektárnyi  akác és nyárerdőt kell   kivágnunk a város határain belül és  kívül,    a jogszabályok  alapján. 

Horváth Tibor rögtön megnyugtatott,  ezeket nem egyszerre, illetve nagy területen végzik el, éppen ma egyeztet az önkormányzatnál, hogy idén  hol folytassák a munkát. 
A friss ültetéseket   tárcsázták és   háromszor kapálják, szakmailag elfogadható, hogy nem ősszel ültették el őket, ezzel és a több odafigyeléssel, mint az ágazatvezető mondta, egy évet nyertek.
- Látható, ezek a fajták szépen nőnek és bírják a hőséget, ellentétben a Salbert szigeteki nyárfákkal - oda ilyen fajtát követelt meg a hatóság -, amelyek hajtásait egyszerűen leégette a nap. A csemetéket  két esztendős korukig megölheti a  gaz, ezért itt még jövőre is erősen kell kapálni. Amikor öt évesen összezárnak a lombkoronák, akkor elmondhatjuk, kész az új véderdő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!